Crisi de l'habitatge

Més de 3.000 euros setmanals per un apartament davant la mar: els tres municipis més cars són de les Balears

El preu de l'habitatge ha pujat un 5,8% a les Balears el primer trimestre d'aquest any, segons l'INE

Casa de luxe a Mallorca
ARA Balears
06/06/2024
2 min

PalmaQuant pot costar llogar un apartament davant la mar a les Balears? Els preus més alts superen els 3.000 euros a la setmana. Es troben a les zones mallorquines de Santanyí i Pollença, a més d'Eivissa, d'acord amb les dades del grup de valoració Tecnitasa. A aquestes localitzacions se segueixen els preus d'apartaments davant del mar que es poden trobar al port Banús, a Marbella, i a l'illa d'A Toxa, a Pontevedra, per 2.900 euros a la setmana. A les Balears, els preus més baixos que hi ha a l'informe d'aquest grup són a Cala Figuera (Santanyí, Mallorca) on es pot trobar un apartament de 602 m² per 1.175 euros i Cala Martina (Santa Eulària del Riu, Eivissa). En aquest cas, el preu d'un pis de 80 m² és de 1.400 euros.

Així, llogar un apartament a primera línia de platja arreu de l'estat espanyol suposa un desemborsament mitjà gairebé un 10% superior al de l'any passat, atès que assoleix els 1.160 euros setmanals, davant dels 1.055 de l'any passat, mentre que el desemborsament per a aquest estiu és de 105 euros més de mitjana que el 2023. D'acord amb aquest informe, el més econòmic, amb 500 euros, se situa al País Valencià, a Moncófar i Vinaròs, a la província de Castelló, on es poden llogar apartaments de 70 metres quadrats per aquest import.

Per la seva banda, l'Índex de Preus d'Habitatge del primer trimestre del 2024, publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), revela que el preu de l'habitatge ha pujat un 5,8% a les Balears respecte del mateix període de l'any passat, per sota de la mitjana nacional del 6,3%. En el cas de l'habitatge nou, la pujada del preu és del 12,5% a les Balears el primer trimestre, el segon més gran entre les comunitats autònomes, només per darrere de Navarra (12,7%); i puja un 4,8% en el cas de l'habitatge de segona mà.

En l'àmbit nacional, el preu de l'habitatge va accelerar el seu increment el primer trimestre de l'any fins al 6,3% interanual, un augment que no era tan elevat des del tercer trimestre del 2022, segons les dades difoses aquest dijous per l'INE. Per tipus d'habitatge, l'habitatge nou va pujar 2,6 punts fins al 10,1%, mentre que el de segona mà es va situar al 5,7%, més de dos punts per sobre de la registrada el trimestre anterior.

El preu de l'habitatge puja des de 2014

Aquest nou increment es produeix després que el preu de l'habitatge moderàs la pujada el 2023 al 4% i sumàs una dècada de creixements. De fet, el preu de l'habitatge puja de manera ininterrompuda des del segon trimestre del 2014. Un camí alcista que es va reprendre després de sis anys a la baixa, que va començar el segon trimestre del 2008 amb la punxada de la bombolla immobiliària. Tot i això, des d'aquests anys, el preu de l'habitatge no ha tornat a créixer a doble dígit, com ho feia el 2007, quan va registrar la pujada més pronunciada de la sèrie històrica (13% el primer trimestre). Per contra, el mínim històric es va registrar el tercer trimestre del 2012, quan es va abaratir un 15,2%.

stats