Més de 50 països ja han parlat amb els EUA per negociar els aranzels
Taiwan i el Vietnam ofereixen a Trump retirar tots els seus gravàmens per fer-lo retrocedir

BarcelonaMés de 50 països afectats per la política aranzelària del president nord-americà, Donald Trump, ja han parlat amb el mandatari per negociar els gravàmens, segons ha afirmat aquest diumenge el director del Consell Econòmic Nacional de la Casa Blanca, Kevin Hassett. "Ahir a la nit vaig rebre un informe del representant de Comerç segons el qual més de 50 països s'han posat en contacte amb el president per iniciar una negociació", va explicar Hassett en una entrevista al programa This week, de la cadena ABC News.
L'economista, que va ser un dels membres de l'administració Trump que es van reunir amb ell mentre deliberava sobre els aranzels, va reconèixer que "hi podria haver algun augment" dels preus a conseqüència de la mesura, però va negar que els gravàmens suposin "una càrrega pesada" sobre el consumidor nord-americà. Els aranzels han sembrat el temor entre els inversors a una possible recessió als Estats Units i una pujada dels preus de la cistella de la compra. A més, el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va afirmar divendres que aquesta nova onada proteccionista es traduirà en una inflació més gran i un menor creixement econòmic.
Així i tot, el director del Consell Econòmic Nacional ha subratllat que els aranzels no són un impost "perquè depenen de l'oferta i la demanda". "El nostre enfocament és reduir els impostos, la despesa i la regulació i imposar una línia de base aranzelària a tot el món, colpejant els actors més durs", ha afegit. Al preguntar-li per què Rússia no apareix a la llista de països afectats pels aranzels, Hassett ha dit que, a diferència d'altres aliats dels EUA com la Unió Europea, el Canadà o Mèxic, "Rússia està enmig de negociacions de pau [amb Ucraïna] que afecten milers de persones", i per això imposar gravàmens "no és apropiat". També ha negat que els aranzels formin part d'una estratègia de Trump per fer col·lapsar els mercats financers i pressionar la Reserva Federal perquè redueixi els tipus d'interès.
En una altra entrevista al programa Meet the press de NBC News, el secretari del Tresor dels Estats Units, Scott Bessent, ha minimitzat la caiguda del mercat de valors i ha dit que "no hi havia cap raó" per preveure una recessió per culpa dels aranzels, citant les bones dades del mercat de treball del mes de març. "Vam veure amb la xifra de llocs de treball de divendres, que estava molt per sobre de les expectatives, que estem avançant, així que no veig cap motiu perquè hàgim de valorar una recessió", ha defensat.
Taiwan ofereix "zero aranzels" als EUA
El president de Taiwan, Lai Ching-te, ha ofert aquest diumenge zero aranzels com a base per a les converses amb els Estats Units i s'ha compromès a eliminar les barreres comercials en lloc d'imposar mesures recíproques. El dirigent també ha dit que les empreses taiwaneses augmentaran les seves inversions als Estats Units. Taiwan, que té un gran superàvit comercial amb els EUA, s'enfronta a un aranzel del 32% sobre els seus productes. Aquests gravàmens, però, no s'apliquen als semiconductors, una important exportació taiwanesa.
En un missatge de vídeo publicat per la seva oficina després de reunir-se amb executius de petites i mitjanes empreses a la seva residència, Lai ha anunciat que, donada la dependència de Taiwan del comerç, la seva economia inevitablement tindrà dificultats per fer front als aranzels, tot i que intentarà minimitzar-ne l'impacte. El Vietnam, a qui Trump ha imposat uns aranzels del 46%, també ha ofert retirar totes les tarifes que aplica actualment als EUA, segons ha publicat Bloomberg aquest diumenge. El secretari general del Partit Comunista, To Lam, hauria demanat al republicà que ajorni durant almenys 45 dies la mesura, que ha d'entrar en vigor el dimecres 9 d'abril, d'acord amb mitjans locals citats per l'agència Efe.