Polítiques socials

Dos milions de famílies vulnerables no reben el bo social que cobra el número dos d'Ayuso

Entitats socials assenyalen la complexitat burocràtica per obtenir el bo social de l'Estat

HIVERN SENSE CALEFACCIÓ 
 La Carmen explica que no posa la calefacció perquè no podria pagar els rebuts.
18/03/2023
3 min

MadridQue un polític amb un sou anual de 105.000 euros i un patrimoni d'uns dos milions cobri una ajuda per pagar la calefacció i l'aigua calenta mentre que consumidors realment vulnerables no el perceben. Aquesta paradoxa ha obligat el govern espanyol a revisar amb urgència una llacuna sobre les ajudes de l'Estat: el debat sobre si les famílies nombroses han de rebre el bo amb independència de la renda que tinguin fa anys que s'arrossega, però ha calgut que sortís a la llum el cas d'Enrique Ossorio, el vicepresident d'Isabel Díaz Ayuso, perquè el ministeri de Transició Ecològica comenci a estudiar ajustaments en els criteris d'accés al bo social elèctric i al bo social tèrmic. Es tracta d'establir una renda màxima per a les famílies nombroses per sobre de la qual ja no podrien gaudir dels descomptes i la subvenció.

Què són els bons socials?

Descomptes en la factura de la llum i un ingrés per la calefacció i l'aigua calenta

El bo social es va crear l'any 2009 i consisteix en un descompte a la factura elèctrica per a consumidors vulnerables que tinguin contractada la tarifa regulada i amb una potència inferior als 10 Kw. Hi tenen dret les unitats de convivència amb una renda conjunta inferior a 11.863 euros si no hi ha un menor, 15.817 si hi ha un menor i 19.771 si hi ha dos menors. També les persones que perceben l'ingrés mínim vital, són pensionistes i reben la quantia mínima, i les famílies nombroses. A més, hi ha altres categories de consumidors vulnerables severs i consumidors en risc d'exclusió social. En el primer cas, el descompte és del 25% –del 65% excepcionalment fins al 31 de desembre–; en el segon, del 40% –del 80% fins al 31 de desembre–, i en el tercer, és pràcticament íntegre. A banda del bo elèctric, les llars que el perceben també cobren el bo tèrmic, una ajuda per a la calefacció i l'aigua calenta creada el 2018 que es rep un cop l'any amb un ingrés al compte bancari. La xifra oscil·la entre els 40 euros i els gairebé 400 per als vulnerables severs.

Quanta gent en cobra?

De 3,4 milions potencials consumidors, només en reben 1,35

Fonts del ministeri de Transició Ecològica consultades per l'ARA informen que 1,35 milions de famílies es beneficien d'aquestes ajudes arreu de l'Estat. Concretament, a Catalunya són 132.180 famílies. Per dades segregades, les últimes xifres disponibles són de setembre del 2022, i van ser gairebé 1,29 milions: la gran majoria, 819.003, són famílies amb ingressos baixos, 347.863 famílies nombroses, 114.790 pensionistes i 2.193 perceptors de l'ingrés mínim vital. El problema és que aquest nombre total de llars que reben el bo social queda lluny dels 3,4 milions que serien susceptibles de rebre les ajudes. Cal tenir en compte, però, una distinció: d'aquests 3,4, n'hi ha 1,9 que tindrien dret al bo elèctric i al tèrmic, mentre que 1,5 milions a l'anomenat bo social de justícia energètica que l'executiu de l'Estat va instaurar l'octubre passat. Tres mesos després de la seva posada en marxa, només 2.300 famílies s'hi havien acollit.

Per què hi ha aquest decalatge?

El problema de la burocràcia

Coincidint amb la polèmica d'Ossorio i la líder de Més Madrid, Mónica García, aquest dijous la Síndica de Greuges de Catalunya, Ester Giménez-Salinas, va destacar en l'informe anual del 2022 que va entregar al Parlament la complexitat per a moltes famílies de sol·licitar el bo social. N'hi ha que ni tan sols saben quina tarifa tenen contractada. "El principal problema és la burocràcia brutal. S'ha d'entregar molta documentació, a vegades presentar al·legacions... Per això, estem reclamant al ministeri que es faci de manera automàtica creuant dades de les companyies i d'Hisenda", anota en conversa amb l'ARA la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano. "L'altre problema és que avui hi ha gent que no sap ni que existeix aquest bo social", afegeix. La resposta del ministeri a les propostes de les associacions ha estat que les estudiarien, però Campuzano no es mostra gaire optimista. Fonts de Transició Ecològica anoten que el tràmit no és tan difícil i que es fa acompanyament a les organitzacions i serveis socials perquè les sol·licituds es facin.

Qui paga el bo social?

L'elèctric l'assumeixen les empreses, que poden repercutir-lo en altres consumidors, i el tèrmic surt dels pressupostos

Ayuso defensava aquesta setmana que Ossorio cobrés aquestes ajudes perquè no priven que altra gent en rebi. Ara bé, el bo tèrmic el paguen tots els espanyols a través dels pressupostos generals de l'Estat. La partida per al 2023 és de 259 milions d'euros. Pel que fa a l'elèctric, oficialment se'n fan càrrec les empreses –en diferents percentatges en funció de si són generadores, distribuïdores o comercialitzadores–, però està estesa la sospita que una part s'imputa en la factura d'altres consumidors. La Comissió Nacional de Mercats i la Competència ha fet una estimació d'un cost d'entre 790 i 1.000 milions d'euros aquest any.

stats