Funció pública
Economia24/05/2023

El ministeri de Treball acusa Funció Pública de deixar en punt mort la millora de la Inspecció de Treball

El xoc obre una nova esquerda entre els socis del govern de coalició

Madrid"Profund malestar". Aquesta és la sensació que recorre el ministeri de Treball, sota la batuta de Yolanda Díaz (Unides Podem), per l'actitud del ministeri d'Hisenda i Funció Pública i la seva cap, María Jesús Montero (PSOE), després que aquests últims hagin aparcat, a ulls de l'equip de la vicepresidenta, la negociació per modernitzar la Inspecció de Treball, òrgan que depèn de la cartera de Díaz. Així ho ha traslladat aquest dimecres a la tarda el ministeri de Treball als sindicats de la Inspecció, asseguren fonts sindicals. Des del departament de Díaz afegeixen que a quatre dies de les eleccions del 28-M hi veuen intencionalitat política, perquè l'òrgan no depèn del PSOE, sinó del soci minoritari, Unides Podem, cosa que obre un nou xoc entre els dos socis del govern espanyol.

Des de l'equip de Díaz apunten que tot va descarrilar dimarts després d'una trobada amb l'equip de la ministra Montero, i de la decisió d'aquests segons de deixar dins d'un calaix la reforma de la Inspecció de Treball. Una acusació, però, que fonts de Funció Pública neguen. "Seguim treballant amb normalitat amb el ministeri de Treball, de la mateixa manera que s'ha fet i fem amb la resta de ministeris, amb l'objectiu d'ampliar el nombre d'efectius de la Inspecció de Treball", asseguren fonts de la cartera de Montero.

Cargando
No hay anuncios

Per recapitular, el reforç tant de la plantilla com dels salaris de la Inspecció de Treball era un dels fronts oberts que Funció Pública tenia damunt la taula des de feia temps. A aquests se n'hi afegeixen dos més: la millora salarial dels jutges i fiscals, així com el reforç de la plantilla de la Seguretat Social. En aquestes dues últimes àrees, que depenen dels socialistes, hi havia l'amenaça de vaga damunt la taula. Però també hi és a la Inspecció de Treball, que de moment ha tirat endavant aturades parcials i ha amenaçat amb una vaga indefinida a finals de juny si no es desbloquegen les millores. De fet, demà dijous hi ha una concentració de la Inspecció davant la direcció general de Funció Pública, i fins i tot han demanat la dimissió de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, a qui acusen d'estar "allunyada" de l'autoritat laboral, tal com es recull en una nota publicada ahir dimarts per la majoria de sindicats que conformen l'organisme.

Ara bé, tant pel que fa als salaris de jutges i fiscals com a la millora de les condicions de la plantilla de funcionaris de la Seguretat Social, finalment s'ha arribat a un acord. Aquests acords no només han de tenir el vistiplau dels ministeris afectats, Justícia i Seguretat Social (PSOE), sinó també el d'Hisenda i Funció Pública, que és qui té l'última paraula en termes sobretot pressupostaris. El conflicte amb la Inspecció de Treball, però, continua viu, i per això l'equip de Díaz acusa Montero de només trobar solucions per als ministeris socialistes.

Cargando
No hay anuncios

Fonts pròximes a la negociació asseguren que Funció Pública no té "cap motiu" tècnic ni pressupostari per no desbloquejar les millores laborals d'aquest òrgan. A més a més, recorden que el 2021 ja es va entomar un compromís per modernitzar-lo.

Els sindicats van pactar amb el ministeri de Treball un reforç de com a mínim 600 efectius públics més, malgrat que apunten que l'ideal seria tenir 1.250 empleats més. A més, també es va acordar una actualització de les taules salarials. El gran escull és aprovar una nova relació de llocs de treball (RPT) de la Inspecció, que hauria suposat la incorporació de fins a 790 professionals més.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, aquesta és només una desavinença més entre el PSOE i Unides Podem, que, en plena campanya electoral, s'han accentuat: un exemple ha estat el rebuig de la formació lila a propostes com la dels avals públic per a hipoteques per a joves, però també la picabaralla entre Díaz i la ministra d'Economia, Nadia Calviño, sobre el disseny de l'observatori que ha de fiscalitzar els marges de les empreses.