Banca

Misogínia, drogues i orgies: els llibres que despullen Wall Street

‘Bully market’, de Jamie Fiore Higgins, revela assetjament laboral envers les dones al banc d’inversió Goldman Sachs

Leonardo di Caprio, en el seu paper de Jordan Belfort a la pel·licula El llop de Wall Street.
3 min

BarcelonaEl primer llibre de Jamie Fiore Higgins ha fet tremolar els fonaments de Wall Street. Ella, que s'havia convertit en una de les poques dones en una posició de responsabilitat a Goldman Sachs (el banc d'inversió més important de Nova York), hi explica les vivències durant els seus 18 anys a la companyia. Al llibre Bully market: My story of money and misogyny at Goldman Sachs (Mercat assetjador: La meva història de diners i misogínia a Goldman Sachs) hi relata un maltractament constant dels companys envers les dones i els negres.

Jamie Fiore Higgins, en una entrevista recent a la televisió.

El llibre relata capítols grotescos. Higgins denuncia com, després de tenir el seu quart fill, alguns dels seus col·legues mugien mentre es treia llet del pit per donar-ne al seu nadó. Aquest fet no va pas provocar acomiadaments, sinó que va acabar amb una recomanació del seu superior que no alletés més. Fets com aquest van dur Higgins a deixar la seva feina i un salari de 875.000 dòlars anuals per escriure l'obra que ha revolucionat el principal centre financer mundial en aquests últims dies.

Potser per casualitat, coincidint amb la presentació del llibre, Goldman Sachs ha pres la decisió de promocionar Jacqueline Arthur, que portava 15 anys a l'empresa, com a nova cap de recursos humans. Aquesta, però, no és la primera vegada que algun treballador de Wall Street fa sonar les alarmes dels bancs d'inversió en escriure un llibre sobre les seves vivències. En recordem alguns altres:

'Directo al infierno' (John LeFevre)

John LeFevre en una imatge promocional del seu llibre.

El llibre explica la història real de l'home que el 2011 va començar a tuitejar sobre el dia a dia d'un jove en un banc d'inversió. John LeFevre mostra un context que es repeteix tant a Nova York com a Londres o Hong Kong. Orgies, drogues i alcohol tenen un paper protagonista a Straight to Hell, que detalla com el jove entra de ple en aquest ambient. Aquesta obra autobiogràfica mostra els bancs d'inversió com un lloc on les males pràctiques són constants i on els companys es revisen el nas els uns als altres abans d'entrar a les reunions.

'Monkey business' (John Rofe i Peter Troob)

John Rofe i Peter Troob, els autors del llibre, eren dos joves estudiants que al sortir de la universitat aconsegueixen el seu somni: treballar a la banca d'inversió. A l'entrar-hi, però, se sorprenen per l'excés de treball i el maltractament laboral. Monkey business: swinging through the Wall Street jungle (Negoci de micos: oscil·lant a través de la jungla de Wall Street) transcorre en els bancs Donaldson, Lufkin i DLJ, una de les empreses més grans del sector en els anys 90. Els autors rememoren el salari desorbitat a canvi de jornades de vint hores i els viatges estúpids. Els joves, tot i que inicialment ho vivien amb fascinació, ràpidament s'adonen que res no era tan fàcil com s'imaginaven i que es trobaven en un món adulterat.

'Liar’s poker' (Michael Lewis)

Liar’s poker (El pòquer del mentider) és un llibre del periodista Michael Lewis, autor de diversos bestsellers sobre el món financer, on explica la seva època a Wall Street. És un retrat crític de totes les seves vivències i de les personalitats que el van envoltar. Aquest és considerat un dels millors llibres d’aquesta temàtica. Lewis retrata la feina dels corredors de borsa com una en què no es necessita cap mena de coneixement financer ni delicadesa: segons ell, tot es basava en detectar les debilitats dels possibles compradors. Així, l’autor també detalla diferents comportaments dels seus companys, com per exemple trucar a línies de sexe telefònic per després emetre les trucades per l’altaveu de l’oficina o insultar els experts financers amb els quals havien de parlar.

'El lobo de Wall Street' (Jordan Belfort)

El llibre autobiogràfic de Jordan Belfort, que va arribar a la pantalla gran amb Leonardo DiCaprio de protagonista, relata com va convertir-se en un dels homes més importants i més odiats del famós carrer novaiorquès. Aquesta és una història de cobdícia, poder i excessos. Belfort narra com tots aquests ingredients van acabar de mica en mica amb el seu matrimoni i com el noi "normal" que havia arribat a Nova York es convertia en un malvat. El relat explica com Belfort acaba duent a terme pràctiques totalment il·legals i com l'FBI i la SEC (el regulador de la borsa dels Estats Units) van acabar destapant el seu frau.

stats