"Una missió gairebé impossible": Així perceben els illencs l'accés als habitatges de protecció oficial

Les Illes són la comunitat on es considera més difícil aconseguir viure en un HPO

Vista urbana d’una barriada de Palma.
ARA Balears
09/08/2021
2 min

PalmaLa construcció d'habitatges de protecció oficial (HPO) a les Balears ha crescut considerablement en els darrers anys. Precisament, el darrer anunci del Govern es va fer la setmana passada, quan va comunicar que en construirien 25 per destinar-los a lloguer social a Palma. Tot i la intenció de l'Executiu autonòmic de fomentar i posar a l'abast dels ciutadans aquest tipus d'habitatges, els illencs consideren una "missió gairebé impossible" el fet d'accedir-hi, segons el darrer informe de l'observatori Aedas Homes que ha recollit Europa Press.

En concret, després d'entrevistar prop de 4.000 persones de tot l'Estat, els residents de les Illes han posat un 7,8 a la complexitat que té aconseguir viure en un HPO, la nota més alta de tot l'Estat. Per darrere de l'Arxipèlag s'hi troben Catalunya, amb un 7,6, i Andalusia, amb un 7,5, mentre que a Astúries, Extremadura i Cantàbria puntuen la dificultat per davall del 7, una nota que significa que ho troben més factible.

Per altra banda, l'informe també posa de manifest que el 53% de les persones entrevistades a les Illes preferirien comprar un pis de protecció oficial, mentre que la resta optaria pel lloguer, un percentatge que està per sota de la majoria de les comunitats, excepte de les Illes Canàries, Andalusia, Galícia, Catalunya i Astúries.

La percepció negativa dels illencs a l'hora d'accedir a un HPO va en paral·lel a la quantitat d'aquests habitatges que s'han entregat en els darrers anys a Espanya: si el 2007 se'n van donar 68.007, l'any 2019 la xifra va ser de 23.401. Les dades no inclouen les del 2020 perquè han decidit no tenir-les en compte per l'impacte que la pandèmia va tenir sobre les transaccions immobiliàries.

Seguint amb les dades estatals, el nombre de fills també condiciona aquesta percepció: mentre que els que tenen un o dos fills ho veuen més senzill, les famílies amb cinc fills o més ho veuen pràcticament impossible.

Segons David Martínez, CEO d'Aedas Homes, "està clar que la col·laboració entre el sector públic i privat és necessària per afavorir l'accés a un habitatge protegit, ja sigui en propietat o en lloguer". Així, insta les administracions a treballar en dues direccions per poder donar una resposta a les necessitats de la societat.

stats