Economia28/09/2016

Montoro endureix la pujada de l'impost de societats: els bancs pagaran el 25% per complir el dèficit

També hauran d'avançar l'impost les empreses que facturin més de 10 milions, i no 20 com s'havia dit inicialment. L'Estat espera captar així 8.000 milions, 2.000 milions més de l'estimat en un principi

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaEl ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha decidit forçar la màquina en vista que el dèficit està descontrolat i que Espanya va camí d’incomplir els objectius fixats per Brussel·les un any més malgrat l’ampliació dels límits concedida fa dos mesos. El gran truc del govern central per intentar assolir un dèficit del 4,6% aquest exercici és demanar a les empreses que avancin el pagament de l’impost de societats i, posteriorment, retornar els diners a les companyies que hagin pagat més del que els corresponia.

L’Estat ja superava a l’agost el dèficit registrat en tot l’any passat

Ahir, però, Montoro va endurir les condicions d’aquests avançaments. En primer lloc, les empreses que hauran d’avançar els diners d’aquest impost seran les que facturin més de 10 milions, i no 20 milions, com s’havia dit en un principi. I en segon lloc, les empreses hauran d’avançar el 23% del seu benefici, i no el 20% com havia dit el ministre d’Economia, Luis de Guindos, fa només dues setmanes al Congrés dels Diputats. En el cas dels bancs, a més, l’avançament serà més dur, del 25%, tal com va confirmar un portaveu del ministeri d’Hisenda.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes modificacions tenen un objectiu definitiu: aconseguir que l’Estat tingui més diners a la caixa el 31 de desembre. En concret, si l’Estat preveia ingressar 6.000 milions d’euros gràcies a aquesta pujada tàcita de l’impost de societats, els canvis anunciats ahir permetran a Hisenda ingressar 8.000 milions, 2.000 milions més de l’estimat. Si aquest càlcul es complís, es reduiria en 8 dècimes (gairebé un punt percentual) el dèficit de l’Estat per a aquest mateix any.

En realitat és un truc comptable, ja que les empreses que hagin pagat més del que els correspondria recuperaran els diners després del 31 de desembre. La recaptació, per tant, en realitat no pujarà. Però a efectes de dèficit (que mesura la diferència entre ingressos i despeses durant tot l’any) suposa un baló d’oxigen molt important per a l’Estat.