Banca
Economia22/03/2022

Mor l'últim dels Valls-Taberner del Banco Popular

El financer va ser copresident de l'entitat entre el 1989 i el 2006, abans de la turbulenta era Ron

BarcelonaHi va haver un temps, ja remot i oblidat, en què el Banco Popular podia presumir de ser una de les entitats més rendibles i sòlides d'Europa. Va arribar a aquesta condició després de dècades sota el control de la família Valls-Taberner. L'últim d'aquella nissaga de banquers, Javier Valls-Taberner (Barcelona, 1930), ha mort aquest dimarts a Madrid, cinc anys després que l'entitat que van fer gran acabés la seva trajectòria intervinguda i revenuda al preu d'un euro.

Si el seu germà Luis va ser el gran patró del banc des de després de la Guerra Civil fins a principis dels 2000, el Javier va ser el discret copresident entre el 1989 i el 2006. La història del Banco Popular és peculiar, perquè, tot i que l'entitat va néixer el 1926 a Madrid i sempre va tenir un arrelament especial a la capital d'Espanya, durant dècades va estar liderat per una família catalana. Després de la Guerra Civil, el Grup Millet, liderat per Fèlix Millet Maristany (pare del saquejador confés del Palau de la Música), va prendre el control del banc. I amb ell, el 1957 arribaria el seu cosí Lluís Valls-Taberner, i sis anys més tard, el germà d'aquest últim, el Javier.

Cargando
No hay anuncios

La pertinença de Lluís Valls-Taberner a l'Opus Dei, adhesió que l'ara difunt no va compartir, marcaria el destí de l'entitat. Fonts financeres recorden que Luis Valls-Taberner va conèixer el jove Ángel Ron a missa i que va ser qui va promocionar-lo a una velocitat sorprenent, fins a situar-lo com a copresident el 2004. L'ara finat Javier Valls-Taberner va compartir copresidència amb el jove i ambiciós financer gallec entre el 2004 i el 2006, moment en què va plegar i va deixar Ron tot sol al capdavant del Popular.

Eren els temps de la bombolla immobiliària, i Ángel Ron no va voler deixar-ne al marge una entitat que fins a la seva arribada era una de les més ben capitalitzades del continent. Tota la trajectòria de Ron va ser un monument a la mala gestió empresarial, amb diferents decisions que condemnarien l'entitat: després d'entrar amb força en el totxo, el 2007, a només un any que esclatés la Gran Recessió, el Popular va comprar el TotalBank de Florida per 217 milions d'euros. Però Ron passaria a la història encara per una jugada més nefasta: el 2011, enmig de la crisi més dura del sector, va decidir comprar el Banco Pastor per 1.246 milions i rebutjant ajudes públiques. Anys després hauria d'admetre que en el moment de la compra el valor real del Pastor, contaminat d'actius immobiliaris tòxics, era de 500 milions d'euros negatius. El 2017 el Banco Popular era comprat pel Santander per només un euro i assumint-ne 7.500 milions de deute.

Cargando
No hay anuncios

Javier Valls-Taberner va estar casat amb Christina Muls Delassue i era pare de dos fills empresaris, la Cristina i el Luis. Es dona la circumstància que Cristina Valls-Taberner és la dona de l'actual president de Naturgy, Francisco Reynés.