Brussel·les reclama a Sánchez que presenti a Europa els pressupostos abans del 15 d'octubre

Moscovici es mostra confiat que Espanya complirà però la ministra d'Economia evita comprometre's

Moscovici i Sánchez, durant la trobada a Moncloa
Núria Martínez / Júlia Manresa
06/09/2018
3 min

MadridVisita de la Comissió Europea a Pedro Sánchez. Just quan l'executiu del PSOE està en plena negociació pressupostària amb un soci principal (Podem) poc partidari de les exigències de Brussel·les, el comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, s'ha reunit aquest dijous amb el president espanyol i li ha arrencat el compromís de tenir presentat el pla pressupostari del 2019 el dia 15 d'octubre. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, però, no ha semblat que ho tingués tan clar unes hores després en un col·loqui amb el comissari europeu.

El 15 d'octubre és el termini habitual en què els estats que estan sota el control europeu han de presentar un primer esborrany dels comptes perquè després l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha d'avaluar-los. Sánchez, doncs, hauria de tenir preparat com a mínim un esborrany de pressupostos a principis d'octubre i no podrà presentar una pròrroga si vol complir el compromís establert aquest dijous.

En una trobada amb periodistes, Moscovici s'ha mostrat confiat que l'executiu espanyol complirà amb aquest calendari i, de fet, ha recordat al president que els comptes s'han de presentar primer a Brussel·les encara que no es tinguin els acords polítics suficients per poder aprovar-los al Congrés. En altres ocasions, com per exemple l'any passat, l'executiu espanyol havia enviat un document molt bàsic prorrogant els pressupostos anteriors i afegint-hi algunes mesures sense aprofundir-hi. "Tots els països han de presentar un projecte que sigui clar, concret i amb directius precises", ha afirmat Moscovici.

Els dubtes de Nadia Calviño

Però dues hores després Moscovici tenia una altra cita, amb la ministra d'Economia, Nadia Calviño –que abans d'assumir el càrrec al ministeri era responsable dels pressupostos de la Comissió Europea–, per parlar sobre creixement econòmic inclusiu. Quan se li ha preguntat si Espanya complirà els terminis i tindrà elaborat un pla pressupostari el 15 d'octubre, la ministra Calviño no s'ha atrevit a reafirmar el compromís ni ha mostrat la mateixa confiança en el seu propi executiu que Moscovici. "Ara estem treballant en la preparació dels pressupostos", s'ha limitat a respondre.

El cas és, però, que, dilluns passat, en una entrevista a la Cadena SER, Pedro Sánchez va defensar que volia tenir aprovats els pressupostos generals de l'Estat del 2019 al març. I que, en conseqüència, la intenció del govern espanyol era presentar el projecte de pressupostos a finals de novembre o principis de desembre. És cert que no cal que els pressupostos estiguin aprovats o presentats per presentar el pla pressupostari però és preferible que les mesures que s'hi recullin siguin després les consensuades per portar-les al Congrés i intentar que els comptes siguin aprovats. Ara mateix, a més, la discussió amb Podem topa amb alguns entrebancs, com la reforma de l'impost de societats, la taxa Tobin o l'impost a la banca, o els nous trams de l'IRPF.

Els deures per a l'economia espanyola

Calendari a banda, Moscovici també ha recordat que els pròxims deures que Espanya ha de fer són reduir el deute públic. "Quan tens dèficit no tens marge de maniobra per finançar en serveis públics: són diners dilapidats", ha sentenciat. Moscovici ha recordat que Espanya encara necessita mesures estructurals per continuar reduint el dèficit i, sobretot, ha insistit en la reducció del deute públic.

La ministra Calviño i el comissari Moscovici han fet pinya per defensar l'argument que sosté l'executiu de Sánchez: que fer polítiques socials no és incompatible amb continuar reduint el dèficit. Tots dos han insistit que per poder millorar els serveis públics cal garantir que el creixement de l'economia serà sostenible. "L'economia espanyola té possibilitats de continuar sent líder en creixement econòmic a Europa", ha afirmat el comissari europeu, que ha recordat, a més, que en una Europa sense Anglaterra Madrid té la possibilitat d'adquirir tanta importància com París o Munic.

A més, ha confirmat "la bona notícia" que Espanya sortirà del procediment de dèficit excessiu la primavera que ve. És a dir, que com que el dèficit públic se situarà per sota del 3% i, per tant, ja no haurà de retre comptes de manera tan estricta amb Brussel·les.

stats