Habitatge

El nombre de joves que tenen una casa en propietat cau a la meitat en 20 anys

Un informe de CaixaBank Research estima que Espanya construeix un terç dels habitatges que caldran

2 min
Habitatge a la ciutat de Barcelona.

BarcelonaSi bé fa uns dies coneixíem que els joves no poden marxar de casa dels pares fins als 30,3 anys a Espanya, ara sabem que quan aconsegueixen emancipar-se ho fan per anar a viure majoritàriament de lloguer. Només una de cada tres llars (31,8%) en les quals el cap de família no supera els 35 anys té el seu habitatge en propietat. Aquest percentatge és gairebé meitat del registrat fa 20 anys, quan se situava en el 61%.

Aquesta és una de les dades –extreta de l'Enquesta Financera de les Famílies del Banc d'Espanya– que posa de manifest que els joves són un dels col·lectius que afronta més obstacles a l'hora d'accedir a un habitatge. De fet, el 66% dels joves entre 18 i 34 anys no s'havia emancipat el 2022, davant d'un 53% el 2008, un fenomen que podria explicar-se amb factors sociodemogràfics, com un canvi de preferències, però que està influenciat per la situació econòmica d'aquest col·lectiu i l'evolució del mercat immobiliari, amb preus elevats.

Persones que tenen el seu habitatge en propietat per franges d’edat
Dades en percentatge a Espanya

Ho recull l'economista líder del departament d'economia espanyola de CaixaBank Research, Judit Montoriol, en una publicació aquest dilluns en què situa la col·laboració publicoprivada com a element fonamental per incrementar de forma significativa l'oferta d'habitatge assequible. Montoriol també situa la construcció industrialitzada com una fórmula que permet superar els reptes actuals del sector, com ara atraure mà d'obra qualificada i femenina.

Més enllà de la reducció fins a la meitat de la proporció de menors de 35 anys que tenen el seu habitatge en propietat, que és més elevada com més enrere es va –el 2002 aquesta proporció era del 66%–, també ha disminuït el valor mitjà de l'habitatge, més que en altres franges d'edat. Això, segons Montoriol, suggereix que els joves compren en general propietats més petites i en zones amb preus més baixos que fa uns anys. "El seu menor accés a l'habitatge en propietat i l'accés a habitatges de menor valor està augmentant la bretxa generacional en termes d'acumulació de riquesa al llarg del cicle vital", afegeix.

La construcció, lluny de les famílies que es creen

El centre d'estudis de CaixaBank també ha publicat aquest dilluns un informe de la mateixa economista que estima que el nombre de visats d'obra nova se situa al voltant dels 115.000 el 2024, i que s'elevarà gradualment fins als 125.000 el 2025. Són xifres molt inferiors a les noves projeccions de famílies que recentment ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que preveu la creació de 330.000 famílies netes per any en el període 2024-2028. Les anteriors projeccions preveien la creació d'unes 220.000 famílies en aquest període.

Montoriol adverteix que, en cas que no s'aconsegueixi incrementar l'oferta d'habitatge de forma significativa en els pròxims anys, la distància entre l'oferta i la demanda s'anirà ampliant i que podria generar pressions addicionals sobre el preu de l'habitatge.

stats