Nova era comercial entre la UE i els EUA: aparquen els aranzels a l'acer i l'alumini

Washington elimina part dels recàrrecs a les exportacions europees mentre negocien un acord global

Joe Biden i Ursula Von der Leyen, després d'anunciar l'acord per aparcar els aranzels a l'alumini i l'acer
3 min
Regala aquest article

Brussel·lesNou pas per acabar amb la guerra comercial entre els Estats Units i la Unió Europea. En el marc de la cimera del G-20 que se celebra a Roma aquest cap de setmana, les dues potències han anunciat que aparquen la disputa aranzelària encetada per Donald Trump en la comercialització d'alumini i acer i fixen el rumb cap a un nou marc internacional que abordi específicament el comerç d'aquests dos productes. El pacte no acaba definitivament amb la pugna aranzelària però sí que redueix considerablement les taxes que es paguen actualment i, sobretot, envia un fort missatge polític des de Washington a Europa després de diversos entrebancs en les relacions entre els Estats Units i la UE i en plena preocupació pel desabastiment global.

Se suavitzen, doncs, diverses de les traves que va imposar Trump quan va fixar aranzels del 25% i el 10% sobre l'acer i l'alumini respectivament. "Alleugerirà una gran part de les molèsties comercials existents. Permetrà que el comerç transatlàntic d'acer i alumini entre nosaltres torni als nivells registrats abans dels aranzels", ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest diumenge. Bàsicament, el pacte implica que el govern de Biden es compromet a deixar entrar fins a un "nivell històric" acer i alumini europeu cada any sense aranzels. Segons Reuters i Politico, es tracta de 3,3 milions de tones mètriques d'acer i alumini, però ni Brussel·les ni Washington han donat xifres oficialment. Una vegada sobrepassada aquesta quantitat, es continuaran aplicant els recàrrecs imposats per Trump. Abans d'aquestes mesures, la UE havia arribat a exportar més de 5 tones d'acer i alumini als Estats Units.

En resposta, la Unió Europea congela les mesures que havia emprès en represàlia i els litigis oberts en el marc de l'Organització Mundial del Comerç. Segons els càlculs de la Comissió Europea, els aranzels que va començar a aplicar Trump a partir del juny del 2018 van afectar 6.400 milions d'euros d'exportacions europees d'acer i alumini. En resposta, la UE va prendre represàlies per valor de 2.800 milions d'euros a les exportacions dels Estats Units a la UE. Estava previst que el juny del 2021 entressin en vigor la resta de mesures de compensació europees, per valor de 3.600 milions a productes que també inclouen el whisky bourbon, la mantega de cacauet o els nabius. Però la UE va suspendre la segona tanda de represàlies fins a l'1 de desembre del 2021 i ara es reconfirma aquesta suspensió, com a mínim durant dos anys, que és el temps que les parts s'han donat per aconseguir un acord més ampli i permanent.

Aquest marc internacional sobre l'acer i alumini també ha de resoldre el problema de l'excés d'aquestes dues matèries primeres essencials per a la indústria. En els últims anys, principalment la Xina ha comercialitzat el seu acer més barat als mercats internacionals i l'ha dirigit cap als Estats Units a través d'Europa, cosa que Washington interpreta com un atac a la lliure competència global. Per això, també, el pacte d'aquest cap de setmana només inclou productes totalment manufacturats a Europa.

"Els Estats Units i la Unió Europea han aconseguit un gran avenç", ha dit Biden, que ha assegurat que aquesta és una mostra més de l'inici d'una "nova era de cooperació transatlàntica". Tot i això, el més difícil queda per fer, que és pactar un acord global que elimini del tot els aranzels i no només desactivi les disputes sinó que les tanqui per sempre i resolgui, de passada, un problema global en plena crisi de desabastiment. Ara que, des del vessant polític, i fins i tot simbòlic, és un gest transcendental després que Washington retirés unilateralment les tropes de l'Afganistan o de l'exabrupte de l'acord que els Estats Units va tancar amb Àustralia i el Regne Unit al Pacífic.

Les claus
  • Quan va començar la guerra comercial entre els Estats Units i la UE? El 2018 el govern de Donald Trump va introduir aranzels per valor de 6.400 milions d'euros a productes d'acer i alumini europeus. El gener del 2020 se'n va aplicar una nova tanda per valor de 40 milions. La UE va anunciar represàlies tot seguit amb aranzels a productes nord-americans com ara el whisky bourbon o la mantega de cacauet.
  • Què implica l'acord d'aquest cap de setmana? És un pas més en una treva comercial que va arrencar amb l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca. Amb la victòria del demòcrata, es van reprendre els contactes i la UE va suspendre la seva segona remesa de represàlies mentre negociava el pacte anunciat aquest cap de setmana. Implica eliminar els aranzels a bona part de les exportacions de la UE als EUA, però no a totes. Segons Reuters, el llindar són els 3,3 milions de tones.
  • Quin és el pròxim pas? Les dues parts han suspès les disputes obertes en el marc de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i s'han compromès a mantenir les condicions d'aquest acord durant dos anys, mentre negocien un acord internacional més ampli per a l'acer i l'alumini. Periòdicament, els EUA i la UE analitzaran el comerç d'acer i alumini i compartiran més informació mentre intenten segellar aquest acord més ampli.
stats