Immobiliari
Economia24/09/2023

Una nova llei sobre pisos turístics desinfla Airbnb a Nova York

La plataforma perd dues terceres parts dels pisos anunciats arran de la regulació que hi limita les estades de menys d'un mes de durada

WashingtonDes del 5 de setembre, Nova York prohibeix llogar apartaments sencers si l'estada és de menys d'un mes. Per a estades més curtes, el propietari ha de compartir l'habitatge amb l'arrendador. La norma és un cop directe a empreses com Airbnb, que basen el seu model de negoci en el lloguer a curt termini. La ciutat de Nova York, que s'encareix any a any i té uns preus prohibitius, va generar l'any passat 85 milions de dòlars en ingressos nets a Airbnb, l'1% dels ingressos totals de l'empresa. Uns diners sortits dels prop de 30.000 apartaments que es calcula que hi havia registrats a la plataforma.

Però, des de fa vint dies, han començat a desaparèixer milers d'anuncis de pisos a la pàgina, fundada l'any 2008 a San Francisco, i ara només n'hi ha uns 7.000. La llei local 18 de la ciutat de Nova York, aprovada al gener de l'any passat, obliga els amfitrions d'Airbnb a registrar els seus habitatges a l'Oficina d'Execució Especial per poder-los llogar i estableix sancions civils de fins a 5.000 dòlars per als infractors. L'empresa ha denunciat que es tracta d'una "prohibició de facto dels lloguers a curt termini" i s'ha referit al registre obligatori com un "laberint" que evitarà que moltes persones lloguin els seus pisos.

Cargando
No hay anuncios

Els llogaters busquen alternatives

L'alcalde demòcrata, Eric Adams, ha clavat així un cop que sembla definitiu en la batalla per regular els lloguers de curta durada, que fa anys que s'arrossega a Nova York. Com passa als indrets turístics de tot el món -i Nova York n'és un exemple paradigmàtic-, aquesta mena de lloguers fomenta la gentrificació i l'encariment del preu dels habitatges, sobretot al centre, i expulsa de la ciutat aquells que hi viuen a canvi dels beneficis econòmics del turisme massiu.

Cargando
No hay anuncios

Amb la nova regulació, "la ciutat està enviant un missatge clar a milions de visitants potencials que ara tindran menys opcions d'allotjament quan visitin Nova York: "No hi sou benvinguts", considera Theo Yedinsky, director de política global d'Airbnb. El consistori insisteix que la mesura és compatible amb el turisme, però cal forçar els propietaris a llogar les cases a residents per fer front a l'escassetat d'habitatge que pateix Nova York.

La situació deixa poques sortides als propietaris que vulguin mantenir el seu model de lloguer de curta durada. Segons informa el New York Times, la majoria busquen inquilins que vagin a treballar a la ciutat amb contracte temporal, tot i que també n'hi ha que opten per continuar llogant al mercat clandestí. Uns altres es resignen a esperar que l'ajuntament tiri enrere la llei per la pressió d'empreses i grans tenidors o que algun òrgan judicial l'hi obligui.

Cargando
No hay anuncios

Encara és aviat per veure l'efecte de la llei sobre la crisi d'habitatge de la ciutat. Altres ciutats dels EUA, com Atlanta, Dallas i Filadèlfia, també han començat a regular el lloguer turístic, però no han arribat a establir els límits que ja s'apliquen a Nova York. Sí que ho han fet, en major o menor mesura, altres ciutats del món com Barcelona, París, Berlín i Tòquio, que fa anys que obliguen els propietaris a registrar els seus apartaments com a turístics si volen llogar-los a curt termini en plataformes com Airbnb.

La Unió Europea es disposa a regular el lloguer turístic

La Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor de la Unió Europea ha adoptat aquest dimarts la seva posició per fer més transparents els lloguers de curta durada a través de plataformes com Airbnb i Booking. Al text, que ha estat aprovat amb 31 vots a favor, cap en contra i una abstenció, els eurodiputats donen suport a la proposta d'harmonitzar les normes que especifiquen com es recopilen i comparteixen les dades d'aquesta mena de lloguers. A més, han acordat augmentar la transparència i limitar la publicitat il·legal.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta mena de lloguers ha anat augmentant l'última dècada i ja representa prop del 25% de l'allotjament turístic a la UE. El text de l'Eurocambra argumenta que "la falta de normes adequades contribueix a problemes com l'augment dels preus de l'habitatge, l'excés de turisme i la competència deslleial".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Airbnb ha assegurat que és favorable a una normativa de lloguer de curta durada que sigui "més clara, senzilla i harmonitzada", i ha destacat la seva col·laboració amb autoritats locals a França, Grècia i els Països Baixos per elaborar "normatives eficaces", mentre que en altres llocs "són desproporcionades i exclouen molts europeus de les oportunitats" que suposa allotjar turistes.