El Govern bloqueja totes les places turístiques d'allotjament vacacional i hoteleres

La normativa estipula que d'aquí a quatre anys hi podrà haver una adequació segons el parer dels consells insulars. Si no ho consideren, les places sobrants s'extingiran definitivament

Turistes passegen pel carrer de Sant Miquel de Palma un dia de l'estiu del 2021
2 min

PalmaLa nova llei turística de les Illes Balears bloquejarà totes les places turístiques d'allotjament vacacional i hoteleres que falten per assolir el sostre. Així ho ha confirmat la presidenta del Govern, Francina Armengol, a la presentació de la llei que s'ha duit a terme al Consolat de Mar aquest divendres dematí.

A més, Armengol ha afegit que d'aquí a quatre anys, en dependència dels consells insulars de les Illes, tindran l'oportunitat de decidir si volen recuperar aquestes places sobrants per posar-les un altre cop al mercat. Però si no ho fan, aquestes places sobrants per arribar al sostre quedaran extingides definitivament.

Així doncs, aquesta moratòria afectarà un total de 18.718 places a totes les Illes. Pel que fa a Mallorca, són 8.486, de les quals 3.600 són de lloguer vacacional i 4.900, hoteleres. Unes xifres que corresponen a un primer bloc que acabava el 2024, ja que després, segons havia estipulat el Consell, se'n podien tornar a obrir 10.000 més. Pel que fa a Eivissa, n'hi corresponen 7.000 i a Formentera, 3.232. El cas de Menorca és diferent, perquè no té borsa de places turístiques. S'ha de recordar que a les Illes, avui dia, hi ha 115.523 places de lloguer turístic regulat. Pel que fa a les places hoteleres, n'hi ha 443.705 a les Illes.

La llei inclourà una possible ampliació de fins al 15% dels establiments turístics a canvi que aquests mateixos redueixin un 5% el nombre de places de què disposin. Així i tot, el portaveu de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet, ha aclarit que "només queden un 25% dels establiments turístics que poden fer-ho". Ara bé, també ha especificat que cada consell insular podrà estipular quin serà el tant per cent de creixement amb el màxim del 15%. Això sí, sempre serà a canvi de la reducció del 5% de les places.

A línies generals, el discurs tant de la presidenta com del vicepresident Juan Pedro Yllanes; el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, ha estat de reforçar la idea de "la qualitat per davant de la quantitat". De fet, Negueruela ha apuntat cap als quatre eixos que vol tractar la llei: el social, relacionat amb les condicions dels treballadors, el mediambiental, el territorial i la modernització mitjançant la digitalització del sector.

El règim sancionador

El text legal turístic estableix un règim sancionador en cas d'incompliment o infraccions administratives. En primer lloc, s'estableix una multa de 500 euros per cada llit no elevable que hi hagi a l'establiment. Per altra banda, serà obligatori tenir un pla de circularitat, i el fet de no tenir tota la documentació acreditativa es multarà amb 100.000 euros. També s'ha pogut saber que tots els productes balears que no estiguin diferenciats a les cartes, menús o similars rebran una sanció de fins a 1.000 euros.

La normativa s'ha aprovat aquest matí al Consell de Govern extraordinari. S'ha fet com a decret llei, però en forma de projecte de llei, "perquè pugui ser millorat i modificat al debat parlamentari", ha afirmat la presidenta del Govern.

stats