Autònoms
Economia19/07/2022

Nova proposta d'Escrivá als autònoms de menys ingressos: rebaixa a 200 euros la quota mensual

Les organitzacions progressistes Uatae i Upta accepten l'última proposta, mentre que ATA, vinculada a la patronal, no confirma l'acord

MADRIDEl govern espanyol s'acosta a un desenllaç feliç en la negociació del nou sistema de cotitzacions per "ingressos reals" per als treballadors autònoms. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha proposat que la quota que paguen els autònoms de menys ingressos baixi fins als 200 euros mensuals l'any 2025 en lloc dels 230 que plantejava fins ara. Aquesta proposta ja té el vistiplau de dues de les organitzacions d'autònoms que han pres part en les negociacions, Uatae i Upta. Queda per veure quina és la posició d'ATA, l'organització vinculada a la patronal CEOE, que no confirmarà la seva adhesió, probablement, fins aquest dimecres, després de la reunió de la directiva. "Seguim treballant", apunta una font de la patronal.

La reforma, que s'aplicarà de forma progressiva, inclou canvis a llarg termini i d'altres, com les quotes, que s'hauran de revisar l'any 2025. La norma era una de les fites compromeses amb Brussel·les a canvi de rebre els fons europeus i ara ha de passar el tràmit parlamentari. Aquests són els principals canvis de l'última proposta del ministre de la Seguretat Social, José Luís Escrivá, que, si prospera, entrarà en vigor a partir del 2023.

Com queden les quotes?

Fins ara els treballadors autònoms podien escollir quina tarifa pagaven. La gran majoria escollia la mínima: 294 euros al mes. Amb el nou sistema es divideixen els treballadors autònoms en 15 trams en funció dels guanys. Aquests trams determinaran si s'ha de pagar una quota més baixa o més alta. Per al 2025, el govern planteja una forquilla de quotes d'entre 200 i 590 euros al mes en funció dels rendiments nets del treballador. Per exemple, aquells treballadors que tenen ingressos inferiors o iguals a 670 euros al mes pagaran una quota de 200 euros al mes, mentre que els que facturen més de 6.000 euros al mes pagaran una quota de 590 euros. Finalment, doncs, Escrivá ha rebaixat la quota per als treballadors amb menys ingressos, com volia Uatae.

Cargando
No hay anuncios
Progressivitat de les quotes mensuals dels autònoms
Proposta de quotes segons el tram de rendiments nets del treballador

Arribar a aquestes quotes, però, serà progressiu. El 2023 la forquilla començarà sent d'entre 230 i 500 euros al mes i per al 2024 les quotes seran d'entre 225 i 530 euros mensuals en funció dels guanys. Així, hi haurà una rebaixa progressiva de la quota per als treballadors amb menys ingressos i un increment per als que tenen una millor situació financera.

El gruix de treballadors autònoms se situen per sota del tram d'uns ingressos de 1.700 euros al mes. En concret, dels tres milions de treballadors autònoms a tot l'Estat, gairebé 2,4 milions se situen per sota d'aquesta xifra. Si prosperen les quotes plantejades per Escrivá, veurien una reducció del que paguen cada mes (quedaria per sota dels 300 euros al mes).

Cargando
No hay anuncios

Què vol dir començar a cotitzar per "ingressos reals"?

La reforma deixa enrere el sistema actual i dona pas a una cotització dels treballadors autònoms a la Seguretat Social en funció dels seus rendiments nets, és a dir, en funció del que guanyen. Govern i agents socials coincidien que la quota que ha de pagar l'autònom cada mes no només ha de dependre de la quantitat de diners que factura, sinó que cal descomptar les despeses. És a dir, què es pot deduir i què no l'empleat per tal de calcular el rendiment net que ha de servir de referència per a l'autònom.

Cargando
No hay anuncios

Previsió i canvis de quotes

El govern espanyol ja ha donat llum verda a l'ampliació de fins a sis cops la possibilitat que un autònom pugui canviar la base de cotització en funció dels seus rendiments i, per tant, la quota que hagi d'abonar. Això s'ha fet perquè els autònoms puguin modular el que abonen a la Seguretat Social en funció de la situació econòmica que travessen.

A més a més, també hauran de facilitar una previsió dels guanys. Més tard, a través de la declaració de la renda, Hisenda (l'Agència Tributària) comprovarà si el que s'ha declarat correspon a la realitat. Hisenda determinarà si el contribuent ha de pagar una mica més perquè ha guanyat més diners dels estimats o, per contra, si se li han de retornar diners, com passa actualment amb la declaració de l'IRPF d'un treballador assalariat.

Cargando
No hay anuncios

Tarifa plana de 70 euros

Finalment, hi haurà una tarifa plana o quota reduïda de 70 euros durant un any (l'actual és de 60 euros al mes). La podran demanar aquells autònoms que es registrin a partir de l'1 de gener del 2023 i que tinguin uns ingressos per sota del salari mínim interprofessional (1.000 euros al mes). A més a més, tampoc podran haver-se registrat a la Seguretat Social els dos anys anteriors. No tindrà, però, efectes retroactius. Això vol dir que un autònom que actualment estigui pagant la quota reduïda de 60 euros al mes la continuarà pagant fins que se li acabi.

Es crea un "atur" per a autònoms

D'altra banda, govern i organitzacions també han reforçat les prestacions per tancament d'activitat, és a dir, una prestació d'atur per als autònoms. Això no vol dir que desaparegui aquesta ajuda que fins ara podien rebre els treballadors, sinó que es flexibilitza per fer-la més accessible. En el cas dels establiments oberts al públic es tindran en compte motius com ara la reducció de les jornades laborals dels empleats o, en cas de no tenir treballadors, una reducció dels ingressos. Així, no només s'haurà de demostrar anys de pèrdues o estar en un concurs de creditors.

Cargando
No hay anuncios

També es crea l'opció de rebre una prestació per "tancament de l'activitat per força major" ja sigui de forma temporal o definitiva, fruit per exemple d'una emergència pública, així com el dret a rebre una ajuda en cas que l'activitat estigui afectada pel mecanisme RED, o ERTE estructural vinculat a la reforma laboral. Des d'Uatae defensen que la nova proposta "reuneix les condicions per a l'acord perquè incorpora més protecció social per als autònoms, així com una reducció de les quotes dels que menys ingressen".