Laboral

Nova proposta d'Escrivá als autònoms: planteja un nou canvi de quotes i més deduccions

El nou plantejament eleva el que paguen els autònoms amb menys ingressos i rebaixa els dels que guanyen més

José Luis Escrivá, durant l'entrevista.
15/02/2022
3 min

MADRIDEl rebuig de les organitzacions d'autònoms sobre el nou sistema de cotitzacions per "ingressos reals" ha portat el govern espanyol a moure fitxa. El ministeri d'Inclusió i la Seguretat Social, dirigit per José Luis Escrivá, ha traslladat canvis a la taula de negociació amb els agents socials (ATA, UPTA i UATAE) pel que fa al càlcul dels rendiments nets –o "ingressos reals", en el llenguatge que s'utilitza en la negociació–, així com pel que fa a les quotes que han de pagar els treballadors per compte propi, segons expliquen diferents fonts coneixedores de la negociació.

D'entrada, però, les organitzacions del sector s'hi mostren reticents, afirmen diferents fonts de la negociació, que es queixen que la proposta s'ha traslladat oralment i esperen rebre un text.

Després d'una nova reunió celebrada aquest dimecres, el ministeri ha obert la porta a modificar el concepte de rendiments nets que s'està dissenyant, un dels principals obstacles de la negociació, i ha plantejat la possibilitat que els treballadors es puguin descomptar més despeses a l'hora de calcular aquests rendiments, com demanaven les associacions del sector, en especial l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), vinculada a la CEOE. Des de la Seguretat Social permetrien descomptar també les amortitzacions i "algunes despeses comunes", confirmen fonts del ministeri, per bé que encara s'ha d'acabar de perfilar amb les organitzacions quines serien aquestes despeses.

Cal recordar que el que planteja l'executiu amb la reforma és dividir els treballadors autònoms en 13 trams en funció dels guanys i determinar així si han de pagar una quota més baixa o més alta. Per això, determinar què són els "ingressos reals" és imprescindible. 

Nova proposta de quotes

Una de les altres novetats "substancials" té a veure amb les quotes que pagaria cada tram i que, a diferència del model actual, en què independentment dels ingressos tots els autònoms paguen el mateix, estarien vinculades als guanys dels treballadors. En l'última proposta del ministeri, el procés cap al nou model culminaria amb una quota de 991 euros per a aquells trams més alts, és a dir, per a aquells autònoms que ingressen més de 4.050 euros. Això es tradueix en una reducció de la quota de més de 200 euros respecte a la primera proposta d'Escrivá. La quota mínima, és a dir, el que han de pagar els autònoms que guanyen menys diners (els del tram de menys de 600), s'elevaria fins als 214 euros mensuals (fins ara era una quota de 184 euros al mes).

Finalment, també es reduirien les quotes per als que tenen uns ingressos d'entre 900 i 1.500 euros (el tram amb un nombre d'autònoms més gran), tot i que de moment no hi ha cap concreció. Tot aquest ball de xifres encara no està tancat i diferents parts de la negociació demanen "agafar-ho amb pinces".

Per a UPTA, una de les organitzacions d'autònoms progressistes, la proposta plantejada pel ministeri és "insuficient". "Pretenem que hi hagi un estalvi substancial per als autònoms que tenen menys rendes de treball", ha expressat els president d'UPTA, Eduardo Abad, a la sortida de la reunió. "Els trams superiors són els que han de fer un esforç contributiu més gran", ha dit Abad.

Per a ATA, el problema també se situa en saber el rendiment dels autònoms societaris (uns 200.000), que, com explicaven des de l'Agència Tributària a aquest diari, no declaren pels seus rendiments nets sinó, com a norma general, a través de l'impost de societats i, per tant, són persones que queden a cavall de les dues coses. "[La proposta del govern espanyol] és un sistema fictici", denuncien des d'ATA.

Des del ministeri d'Inclusió i la Seguretat Social insisteixen que amb els canvis introduïts dos de cada tres autònoms cotitzarien igual o menys que ara, amb una especial incidència entre dones i joves (en tots dos col·lectius, tres de cada quatre treballadors cotitzarien igual o menys, segons les estimacions del govern espanyol). Des de l'executiu central insisteixen que es tracta d'una reforma "integral" del sistema de protecció dels treballadors autònoms per revertir anomalies com les baixes pensions. La mitjana d'aquesta ajuda entre els autònoms és un 40% inferior a la pensió dels assalariats.

Amb tot, l'executiu encara té fins a l'estiu d'aquest 2022 per aprovar una reforma compromesa amb Brussel·les al pla de recuperació dels fons europeus i que entraria en vigor l'any 2023.

stats