Tecnologia

Nvidia ensopega després de convertir-se en l'empresa més valuosa del món

El fabricant de xips perd 750.000 milions de dòlars de capitalització de mercat en les últimes sis setmanes

ARA
2 min
Logo de l’empresa tecnològica Nvidia, situada a Santa Clara, Califòrnia.

BarcelonaLes accions del fabricant de xips dels Estats Units Nvidia van tancar dimarts amb una davallada del 7%, després que la venda de títols del grup es reactivés com a resposta a una sèrie d'informes publicats aquesta setmana sobre els guanys esperats de les grans empreses tecnològiques, segons explica aquest dimecres el Financial Times. Aquesta reculada arriba en un moment amarg per a la companyia. La multinacional de Silicon Valley, que és el principal proveïdor dels processadors necessaris per construir sistemes d'intel·ligència artificial (IA), ha caigut més d'un 20% des que el mes passat es va convertir breument en l'empresa més valuosa del món. Així doncs, en aquest temps Nvidia ha reduït la seva capitalització de mercat en gairebé 750.000 milions de dòlars.

Però la californiana no ha estat l'última fabricant de xips que ha patit aquesta frenada. El grup de disseny de semiconductors Arm, que també s'ha beneficiat de l'entusiasme dels inversors per la IA, va tancar amb unes pèrdues del 6% a la Borsa de Nova York. Totes dues companyies valen actualment més del doble que l'any passat, impulsades per l'onada de gegants tecnològics com Microsoft, Google, Amazon o Meta que volen invertir per liderar els avenços en aquesta tecnologia.

Com explica el rotatiu britànic, els inversors estan preocupats perquè les expectatives de beneficis per a les empreses vinculades a la IA són massa altes i la despesa està molt per sobre dels rendiments que s'estan aconseguint. Per això les accions de Microsoft també van caure després que el grup anunciés que el creixement del núvol s'estava alentint, ja que la demanda d'IA ha superat la seva capacitat.

Inversió sense beneficis

"Hem vist les grans tecnològiques gastant molts diners, principalment perquè han tingut un enlairament increïble, i això, per descomptat, ha donat lloc a una mica de venda", explica al Financial Times Daniel Newman, conseller delegat del grup d'anàlisi i recerca de mercats The Futurum. En aquest sentit, l'executiu valora que la incertesa econòmica, les eleccions, la geopolítica i les preocupacions per la Xina també han contribuït a la caiguda de Nvidia.

A la borsa dels Estats Units, l'índex Nasdaq va acabar dimarts un 1,3% per sota, mentre que l'S&P 500 va baixar un 0,5%. Les accions dels fabricants de xips AMD i Intel, que aquesta setmana publicaran els seus resultats, també van cotitzar a la baixa, baixant gairebé un 1% i un 2,3%, respectivament. "Hi ha molta angoixa al mercat abans d'informar", assegura al diari Emmanuel Cau, cap d'estratègia de renda variable europea de Barclays. Apple, Amazon i Meta també publicaran els seus números trimestrals a finals d'aquesta setmana.

stats