Banca

Ofensiva comercial del BBVA per 'vendre' l'opa

El banc d'origen biscaí encarrega al personal d'oficines que empenyi els accionistes a validar l'ampliació de capital

2 min
L’emblemàtica seu del BBVA a Madrid.

Barcelona"Deixeu qualsevol cosa que estigueu fent i poseu-vos a telefonar als accionistes". Aquesta és l'ordre, segons ha pogut saber l'ARA, que ha rebut el personal comercial del BBVA aquest inici de mes per encarar l'opa. El primer objectiu en la llarga cursa que ha de culminar en l'adquisició del Banc Sabadell és clar: que els accionistes del BBVA validin l'ampliació de capital que ha de servir per emetre les noves accions amb què es pagaria l'operació als accionistes del banc català en cas que prosperi.

El BBVA es vol assegurar un suport majoritari a aquesta ampliació de capital en la junta general d'accionistes del 5 de juliol i ha demanat al personal de les seves oficines que truqui als accionistes. "Hem de trucar a cada accionista de la llista per procurar que vagi a la junta o delegui el vot en favor del banc", expliquen fonts dels treballadors. Les trucades també inclouen, quan cal, l'explicació als accionistes de com poden fer la gestió de manera telemàtica, en converses que ronden els cinc minuts.

Com passa habitualment amb els equips comercials de tota la banca espanyola, independentment de l'entitat, també aquesta gestió és supervisada de prop: "Cada hora hi ha controls sobre els treballadors per comprovar a quants accionistes han trucat", expliquen fonts sindicals a aquest diari. "La plantilla està molt cremada", lamenten aquestes mateixes fonts.

Aquesta acció comercial per escalfar l'opa ha arrencat aquesta setmana i s'allargarà fins al dilluns 24 de juny, moment en el qual l'estructura comercial del banc que presideix Carlos Torres tornarà a l'activitat habitual de vendre productes als clients.

Fonts del BBVA afirmen que aquest és el procés habitual abans de totes les juntes d'accionistes (habitualment se celebren un cop cada any) i que no s'ha aturat la tasca comercial que afecta la resta de productes.

Els empleats davant l'opa

Tot i que les grans integracions bancàries han vingut històricament acompanyades de fortes retallades de plantilla (la fusió CaixaBank-Bankia es va saldar amb més de 6.400 sortides), les plantilles dels bancs no mantenen una oposició netament contrària a l'operació. Fonts del mercat han situat en 5.000 els treballadors que perdrien la feina si el BBVA comprés el Sabadell.

En els darrers dies el BBVA ja ha posat en marxa les gestions davant els reguladors i les autoritats, i s'ha adreçat ja a la CNMV, a Competència i al Banc Central Europeu. En paral·lel, durant aquesta setmana el banc blau ha iniciat una intensa campanya de relacions públiques a Catalunya per explicar l'operació i buscar suports. El seu president, Carlos Torres, s'ha estat reunint amb figures del món polític, empresarial i mediàtic per explicar les virtuts de l'operació i exhibir optimisme.

El Banc Sabadell, per la seva banda, es manté en la seva posició: que els accionistes tindran un benefici més gran dins el banc català amb seu a Alacant que no pas al BBVA. El Sabadell vol anunciar uns molt bons resultats del segon trimestre a finals de juliol, i en aquesta línia, el banc que dirigeix César González-Bueno anunciava aquest dimecres que ha assolit un acord amb el Banc Europeu d'Inversions per donar fins a 400 milions d'euros en crèdits a pimes i empreses de capitalització mitjana.

stats