Les ofertes de turisme de gatera a Magaluf sobreviuen a la pandèmia
Touroperadors britànics i pàgines web continuen promocionant aquesta zona com una destinació d’excessos
PalmaOfertes d’alcohol 2x1, barres lliures, happy hours i excursions etíliques. Aquest és l’escenari que s’ha viscut a Magaluf durant les darreres temporades turístiques. El Govern va prohibir el gener el turisme d’excessos en aquesta i altres zones de Mallorca amb un decret llei que limita la venda d’alcohol, però alguns touroperadors britànics continuen oferint paquets vacacionals en què promocionen festes etíliques.
El touroperador Love Holidays n’és un exemple: promociona Magaluf a la seva pàgina web com “la principal destinació de festa de la Mediterrània”. Destaca la “increïble vida nocturna” d’aquest indret de Calvià i especifica que “la major part de l’acció es concentra a la barra dels bars de Punta Balena”, però també durant el dia hi ha festes “perverses” a la piscina dels hotels. Party Hard Travel és un altre dels touroperadors que ofereixen als joves britànics paquets amb descomptes d’uns 30 euros, que inclouen “un vespre de festa en una discoteca, a la piscina dels hotels, festes temàtiques i polseres amb descomptes”. Els preus que es troben al juliol i agost ronden els 100 euros per persona i nit (amb estada mínima de 4 vespres) a l’hotel HM Martinique.
Fronteres tancades pel covid-19
Aquestes promocions es fan encara amb les fronteres de la Gran Bretanya tancades per la pandèmia del coronavirus. El president de l’Associació Hotelera de Palmanova - Magaluf, Mauricio Carballeda, qualifica “d’anecdòtics” els anuncis, ja que “si hi ha algun excés aquest estiu, serà aturat”, exposa.
Però les promocions van més enllà dels touroperadors. A la pàgina web de Sunbono.com es venen dos creuers discoteca per uns 55 euros, amb una durada de 3 hores. Un és el catamarà de la festa Booze Cruise, que inclou “Xarrups i cinc begudes gratuïtes”, i l’altre, el Magaluf Party Boat Tour, una excursió etílica des del port de Palma fins a l’Arenal, en la qual “la cervesa, la sangria i els refrescos estan inclosos en el preu”, segons detalla la web clic-mallorca i la de Fun Plan.
Davant aquesta situació, fonts del Govern recalquen que “la comercialització dels productes turístics s’ha de fer quan hi hagi seguretat” i que n’hi ha que estan afectats pel decret llei del turisme d’excessos. Per això, no es permetrà que “determinada classe de turisme tingui l’opció d’arribar” a l’Arxipèlag, segons va exposar el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, aquesta setmana.
En aquest sentit, fonts de la Conselleria de Turisme afirmen que a l’Executiu “no li interessa aquest model de turisme de gatera i que “la crisi sanitària no alterarà” els seus plans. Així mateix, subratllen que estaran “vigilants per tal d’evitar aquesta classe de comportaments”.
La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) comparteix aquesta opinió i qualifica aquestes pràctiques “d’irresponsables”, a més de recordar que a hores d’ara “estan penalitzades”. “Tot aquell que les dugui a terme sap a què s’atén”, apunta.
Decret llei contra el turisme d’excessos
Cal recordar que el decret llei contra el turisme d’excessos -amb una vigència de 5 anys- veta qualsevol mena de promoció de l’alcohol i prohibeix les excursions etíliques, el balcòning i les party boats en determinats indrets de les Balears. En concret, la normativa se centra en tres zones que fins ara han estat de les més problemàtiques: Magaluf i la Platja de Palma, a Mallorca, i el West End de Sant Antoni de Portmany, a Eivissa. De fet, els vaixells que facin aquestes excursions no podran començar o acabar les rutes a les zones afectades pel decret i se suspèn durant dos anys la concessió de noves llicències per a aquesta activitat a totes les Balears.
A més, es prohibeix que les botigues que venen alcohol l’exhibeixin i obrin durant la nit. Els establiments que es botin aquesta norma s’arrisquen a multes de fins a 600.000 euros i que els obliguin a tancar durant tres anys.
Reconversió de Magaluf
“Estam treballant per erradicar el turisme d’excessos i Magaluf s’està reconvertint. Pensàvem que aquest estiu ja es reduiria totalment”, diu Mauricio Carballeda, qui també assegura que des de l’associació es fa feina amb les administracions públiques per “evitar els excessos en els hotels que obrin aquesta temporada”. Així i tot, la pandèmia del coronavirus farà que l’ocupació prevista sigui molt baixa enguany, “un 50% inferior a la de l’any passat”, apunta Carballeda, que admet que el turisme britànic és fonamental a Magaluf: “Representa un 65% dels visitants, i un 17% són joves. Volem que vinguin a divertir-se, però de manera sana”, precisa.