El Pacte inclourà en la llei turística el 2x1 per reduir places i iniciar el decreixement

La mesura entrarà en vigor quan finalitzi la moratòria i afectarà les transaccions de compravenda de llits del mercat turístic, l’opció alternativa a la borsa dels consells

La iniciativa del 2x1 no entrarà en vigor fins d’aquí a quatre anys, quan hagi acabat la moratòria de places.
07/05/2022
5 min

PalmaDesprés de setmanes de debat, arran de la tramitació del decret llei turístic al Parlament, els partits del Pacte han obert la porta a un decreixement efectiu a mitjan termini amb una mesura que es resumeix en la fórmula del 2x1:han de desaparèixer dues places turístiques per poder comercialitzar-ne una. La iniciativa, proposada per MÉS per Mallorca, s’ha acabat d’acordar al llarg d’aquesta setmana i de la seva inclusió en el redactat de la llei en depenien multitud d’esmenes d’un caire menor. La negociació multilateral ha estat complicada perquè encaixassin totes les peces i queden serrells per tancar. L’Executiu ha continuat preparant el terreny els darrers dies. “Reduir el nombre de places no significa decréixer econòmicament”, va afirmar aquesta setmana el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela.

Així i tot, aquest 2x1 no entrarà en vigor fins d’aquí a quatre anys, quan hagi acabat la moratòria de places i siguin els consells insulars els que agafin el poder de decisió amb la revisió dels Plans d’Intervenció d’Àmbits Turístics (PIAT). Els progressistes han marcat les pautes a mitjan termini, cercant un sistema en què qualsevol fórmula sigui per decréixer en el nombre de places, però sense envair les competències que tenen els consells en l’ordenació turística. Per tant, aquesta mesura no afectarà la borsa de places. Els organismes insulars seran els que decidiran, en el termini de quatre anys, si volen introduir una fórmula similar en el PIAT.

Per poder adquirir una plaça turística fora de moratòria, hi ha dues vies: comprar-la en el mercat turístic o anar a la borsa de places institucional. El 2x1 afectaria exclusivament l’intercanvi de places entre persones físiques o jurídiques que donen de baixa de manera definitiva les places i es compren de manera directa. Aquí, si un nou establiment turístic compra les places a una altra empresa del sector, en la declaració responsable que ha de presentar davant l’administració haurà de demostrar que aporta el doble de places de les que comercialitzarà perquè en puguin desaparèixer el 50%. Els grans afectats són els particulars del lloguer vacacional, un sector del turisme que té molta rotació de places, per la qual cosa tindrà més dificultats per enfortir-se. La intenció de fons, a banda del decreixement, és el blindatge contra l’especulació, tal com expliquen les fonts, ja que es dificulta la venda d’un gran nombre de places turístiques. Per a la majoria dels que vulguin comercialitzar llits turístics, el camí els serà més fàcil de fer anant a les borses de places dels consells.

L’excepció

En el decreixement a través d’aquesta compravenda, segons ha confirmat l’ARABalears, només hi haurà una excepció:el canvi d’ús. Quan s’opti per aquesta via, es mantindran les mateixes places quan es traslladin a un altre establiment, que haurà de ser d’un mínim de quatre estrelles.

Casualment, el canvi d’ús és una de les excepcions a la moratòria que s’ha emparaulat amb El Pi. El seu líder, Josep Melià, ha negociat amb els partits de govern que els hostals o hotels de fins a dues estrelles amb les places obsoletes puguin canviar d’ús per convertir-se en edificis residencials, sociosanitaris o administratius.

El redactat definitiu es tancarà durant el debat de la llei en comissió parlamentària, però els darrers dies hi ha hagut friccions en el percentatge d’Habitatges de Protecció Oficial (HPO) que hauria d’incloure el nou edifici residencial. Mentre que El Pi defensava en la seva esmena un 30%, el Pacte s’inclina per un 50%. Aquesta diferència, emperò, no ha fet perillar l’acord. Els partits minoritaris del Govern s’han mostrat més reticents a acceptar aquesta proposta, ja que la inclusió d’habitatges en zones turístiques pot disminuir la qualitat de vida dels nous residents, però l’emergència de l’habitatge que hi ha a les Balears i la possibilitat d’incloure-hi el decreixement han pesat més.

D’altra banda, el decret que ara es debat al Parlament marca que els establiments turístics que ampliïn l’edifici fins a un 15% hauran de reduir un 5% el nombre total de places. El PSIB accepta la modificació proposada pel partit regionalista, per la qual la reducció de places serà gradual en funció de la capacitat de l’establiment i també del grau de modernització. Així, els establiments de menys de 150 places no n’haurien d’eliminar cap. A partir d’aquí, i segons la darrera proposta, si es fes una ampliació de fins a un 5%, les places es reduirien un 2%, un percentatge que se n’aniria al 3% si l’ampliació fos d’un màxim del 10%; si aquesta arribàs al 15%, sí que s’hauria de decréixer un 5%. A més, tan sols es podrà fer una ampliació, per la qual cosa aquesta serà definitiva.

Aïllar el PP

Amb aquests gests cap a El Pi, el Pacte –però sobretot el PSIB, amb el conseller Negueruela al capdavant– cerca l’escenificació d’un acord amb els regionalistes i també amb Ciutadans, ja que a l’altre costat només quedarien dos partits: el PP i Vox. La voluntat d’emmarcar el principal partit de l’oposició amb l’extrema dreta, per la negativa a participar en la negociació d’aspectes fonamentals de la llei turística, hi ha jugat un paper rellevant. De fet, el PP ha reiterat per activa i per passiva que no mostraria les seves cartes a través de les esmenes –de les 24 presentades, 15 són d’eliminacions de part de l’articulat–, sinó que presentaria una llei turística alternativa en aquesta legislatura, a banda d’anunciar la derogació de la moratòria si arriba al Consolat.

A hores d’ara tot sembla encarrilat per aconseguir la fotografia amb El Pi, però no tant amb Ciutadans. Al llarg del cap de setmana s’acabaran de perfilar els acords, perquè el Pacte rumia escenificar aquest consens cap a la nova regulació turística a principi de la setmana vinent. La llei, que té el vistiplau de la pràctica totalitat del sector, podria ampliar el consens si s’hi inclouen algunes reivindicacions d’Habtur, la patronal del lloguer vacacional, fet que facilitaria encara més l’apropament a la formació regionalista, que s’ha erigit com el gran defensor d’aquest sector.

Turisme actiu i sobrecontractació

De l’acord entre MÉS per Mallorca i Unides Podem amb el PSIB quant a l’acceptació del canvi d’ús i l’escalonament de la modernització que proposava El Pi, a canvi del decreixement, altres esemenes penjaven del redactat de la llei. Dues d’elles tenen el segell de MÉS per Mallorca. La primera vol acotar majorment el turisme actiu, aquell en el qual es desenvolupen activitats recreatives, esportives i d’aventura. Els ecosobiranistes han propugnat que el personal responsable i els monitors requereixin la titulació oficial o una qualificació adequada per tal d’exercir l’activitat, a més que en la declaració responsable s’haurà d’aclarir què es farà exactament i el lloc on es farà.

Igualment, es posarà el focus en la sobrecontractació i la sobreocupació. La primera es refereix a la contractació de places d’allotjament que realment no es poden posar a disposició dels clients, mentre que la segona fa referència al fet d’allotjar més persones de les places autoritzades. En aquest sentit, les empreses no podran contractar places que no puguin atendre en les condicions pactades. En cas contrari, hauran de proporcionar allotjament als usuaris afectats en un establiment de la mateixa zona turística, de categoria igual o superior.

Finalment, aquest divendres es va veure l’acord en la proposta liderada per Unides Podem sobre l’obligació d’incloure un mínim del 3% de producte local en l’oferta gastronòmica dels establiments turístics. Aquest percentatge serà del 4% en el cas dels hotels de quatre i cinc estrelles, i del 5% en el cas dels agroturismes. A més, es donaran incentius i beneficis a les empreses per complir aquests objectius.

D’altra banda, l’exigència d’indicar els productes de peix o marisc d’origen balear que ja incloïa el decret llei s’estén a qualsevol producte balear certificat amb indicacions o segells distintius. També s’hi afegeix l’obligació d’indicar amb quina art de pesca ha estat capturat el producte.

Desacord del pacte en la regulació del tot inclòs i dels ‘beach club’

Així com els tres partits de l’Executiu han acordat mesures com el 2x1 per decréixer, no s’ha arribat a un punt d’acord per la regulació dels establiments del tot inclòs i els beach clubs. MÉS per Mallorca vol posar fi als primers i Unides Podem, als segons, però el PSIB aquí s’ha mostrat més reticent a acceptar canvis substancials. Igualment, tampoc s’ha modificat l’edat a partir de la qual es computa la plaça turística, ja que es manté en els 16 anys, i MÉS per Mallorca volia rebaixar-la fins als 12.

Un xibiu a Mallorca
stats