Fiscalitat
Economia01/07/2021

130 països acorden establir un impost de societats mínim del 15%

L'OCDE anuncia un acord al qual s'han sumat totes les grans economies del planeta

BarcelonaUn total de 130 països han tancat l'acord per a una reforma fiscal internacional que inclou un mínim del 15% per a l'impost de societats a escala global, ha informat aquest dijous l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) en un comunicat.

Els 130 estats signataris de la declaració representen un 90% del producte interior brut (PIB) mundial i reuneixen les principals economies del planeta, incloent-hi les dues primeres, els Estats Units i la Xina, a més de tots els països del G-20 i la majoria de la Unió Europea –també Espanya– amb les excepcions d'Irlanda, Hongria i Estònia. Només nou jurisdiccions s'han negat a afegir-se al pacte, que els signataris s'han compromès a tenir enllestit a nivell tècnic al mes d'octubre i que tindrà una implementació efectiva el 2023.

Cargando
No hay anuncios

"Després d'anys d'una feina intensa i negociacions, aquest paquet històric assegurarà que les grans empreses multinacionals paguin la part justa d'impostos que els correspon a tot arreu", ha explicat el secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann. De fet, el nou sistema fiscal internacional busca que les companyies que operen en diversos països paguin els impostos proporcionalment a cada jurisdicció segons el volum de negoci que hi tenen. Així doncs, l'objectiu és evitar que les grans corporacions evadeixin impostos mitjançant complicats esquemes legals a través de països amb impostos baixos, que acaben propiciant que, malgrat obtenir beneficis de milers de milions d'euros cada any, paguin un nivell irrisori d'impostos.

L'acord ha arribat arran del canvi de govern als EUA, quan la nova secretària del Tresor, Janet Yellen, va indicar a l'abril que l'administració nord-americana donaria suport a una taxa mínima a les corporacions, una posició refermada posteriorment pels governs del G-7 el mes passat. La reforma s'ha negociat després que els governs francès i nord-americà –encara amb Donald Trump de president– decidissin evitar una escalada d'aranzels arran de la imposició de l'anomenada taxa Google a França el gener del 2020: aleshores el president francès, Emmanuel Macron, va congelar un tribut als gegants tecnològics com Google, Amazon o Facebook a canvi de sancions comercials per part de Washington, i els dos països van deixar la discussió sobre la fiscalitat de les multinacionals a mans d'un organisme neutral com l'OCDE.

Cargando
No hay anuncios

No obstant, es manté la possibilitat que cada govern tingui prou independència per modificar els impostos a les empreses segons les seves necessitats i, també, per donar facilitat a més companyies estrangeres perquè inverteixin en el seu territori. "Aquest paquet no elimina la competència a nivell fiscal, i no ho hauria de fer, però marca unes limitacions multilaterals acordades. També acomoda els diferents interessos de la taula de negociació i inclou el de jurisdiccions petites i desenvolupament", ha afegit Cormann.

Cargando
No hay anuncios

L'acord haurà de ser ratificat pels estats a nivell intern, la qual cosa pot ser un simple tràmit en alguns països o una batalla política als parlaments, com previsiblement serà el cas als Estats Units. Mentre que el president Joe Biden ha qualificat l'acord de positiu, l'oposició republicana ho considera una "rendició" i ha anunciat que s'hi oposarà quan es voti al Congrés.