UE

Els països rics d'Europa tenen més treballadors a mitja jornada

Els assalariats que treballen a temps parcial a l'Estat representen el 12,8%, una taxa bastant inferior a la mitjana europea

Una oficina amb treballadors durant la seva jornada laboral.
28/10/2024
2 min

BarcelonaCom més ric és un país europeu, en general més treballadors a mitja jornada té. Mentre que estats com els Països Baixos, Àustria o Alemanya registren les taxes més elevades d'assalariats entre 20 i 64 anys contractats per 20 hores setmanals o menys, països com Bulgària, Bòsnia i Hercegovina o Romania tenen les més baixes. Pel que fa a Espanya, només el 12,8% d'empleats estan a mitja jornada, un percentatge que es troba bastant per sota de la mitjana dels estats membres de la Unió Europea (17%) i dels països de la zona euro (20%), segons l'informe publicat aquest dilluns per l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat.

El país que lidera la llista és Suïssa, on fins al 39,1% d'assalariats només treballen la meitat de la jornada. I l'únic estat que es troba entre les grans economies d'Europa i que supera la mitjana de l'eurozona és Alemanya, que registra una taxa del 28,5%. Els altres estats que es troben per sobre de la taxa registrada pel global dels països de la moneda única són Bèlgica, Dinamarca i Noruega, entre d'altres.

Pel que fa als estats que es troben entre la mitjana de la Unió Europea i de l'eurozona, destaca Itàlia, que és la tercera economia del bloc comunitari. El 17,5% dels italians assalariats tenen un contracte a mitja jornada, un percentatge similar al de Suècia, Islàndia o Luxemburg, entre d'altres.

Per sota de la mitjana dels estats membres de la Unió Europea ja es troben la segona i la tercera economia més grans del bloc europeu, França (16,3%) i Espanya (12,8%). Més avall hi ha estats com Turquia, que no forma part de la Unió Europea i registra una taxa del 8,8%. Respecte a Grècia i Portugal, un 7,2% i un 7% dels treballadors tenen contractes a mitja jornada, respectivament.

A la cua de la classificació hi destaca la cinquena economia de la Unió Europea, Polònia. Només el 5,5% dels empleats polonesos treballa com a màxim unes 20 hores setmanals. Registren un percentatge lleugerament més baix estats com Hongria (4%), Croàcia o Romania, que registren un 3,6% i 3,3%, respectivament. I, finalment, el país europeu que té una taxa més baixa de treballadors d'entre 20 i 64 anys a mitja jornada és Bulgària, que es queda a l'1,4%.

Percentatge de treballadors a mitja jornada per país europeu
stats