Panades farcides d'inflació
La pujada de preus també ha afectat els productes essencials per fer el menjar típic de Pasqua, en alguns casos amb més del 40%
PalmaPer primera vegada després de dos anys complicats, s’arriba a les festes de Pasqua amb la certesa que les famílies es podran reunir al complet, com s’ha acostumat a fer sempre. Ja no hi haurà limitació de persones ni impediments per mesclar bombolles de convivència, però, per altra banda, el que no serà normal seran els preus de les matèries primeres per fer el producte estrella d’aquestes festes: les panades.
La inflació està disparada. Aquest mes de març passat va fregar els dos dígits, ja que va assolir el 9,8%. Al mateix moment, també s’ha viscut un encariment del combustible sense precedents i hem vist com el dièsel arribava als dos euros per litre. Com bé se sap, l’Estat hi ha hagut d’intervenir per fer retrocedir aquests preus. La guerra d’Ucraïna ha estat un dels grans impulsors d’aquesta pujada generalitzada, sobretot pel gas provinent de Rússia. Ara bé, la tendència ja era alcista, basta recordar que des de fa un any s’han anat batent rècords en el preu de l’electricitat. Sense anar més lluny, en la primera setmana d’abril el preu del llum ha estat un 807,97% més car que fa un any, segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
Ja parlant dels productes essencials per fer panades, primer de tot s’ha de xerrar de la farina. A preu de supermercat, de l’any passat a enguany ha pujat un 28,9%, ja que ha passat de valer 0,69 euros el quilo a 0,89 euros. Ara bé, des d’Harinas de Mallorca han assegurat que ells no han apujat els preus per als supermercats. “No ens volem aprofitar de la situació”, expliquen des de l’empresa mallorquina, que, per altra banda, sí que reconeix que han hagut d’apujar els preus per als forns tres vegades d’ençà de l’any passat. Va ser al setembre amb 20 euros per tona, al desembre amb 25 euros i aquest 4 d’abril la pujada ha estat més grossa, de 50 euros per tona, una dada que significa un 10% d’augment. En aquest sentit, el president de l’Associació de Forners i Pastissers de Mallorca, Pep Magraner, ha afirmat que des d’abans de l’inici de la pandèmia ja es pot haver acumulat un increment d’entre un 60% i un 80%.
Els productes carnis s’enfilen
La carn és un dels productes que més ha pujat significativament d’ençà de l’any passat. Segons afirma la presidenta de l’Associació Balear d’Indústries de la Carn (ASOBIC), Margalida Obrador, la data que marca la pujada és l’11 de març, dues setmanes i un dia després de l’inici de la guerra d’Ucraïna, fet clau per entendre l’increment. El cas és que tots els productes, amb preus de llonja, s’han enfilat de valent.
La porcella d’entre set i deu quilos exemplifica bastant el fet: fins a l’11 de març anava a 49 euros la unitat i ara està a 57, un preu molt semblant a Nadal, quan estava a 60 euros, i és quan és més cara. Així mateix, s’ha de tenir en compte que a l’abril de l’any passat estava a 44 euros, és a dir, que ha pujat 13 euros, un 29,5%. La carn de porc més vell també ha patit un increment molt gran, atès que ha passat d’1,46 euros el quilo a 2,059, un 40,6% més. Finalment, amb relació a la carn, l’estrella de Pasqua, la de xot haurà estat la que més s’ha encarit en comparació amb l’any passat, ja que de valer 4,60 euros el quilo ara se’n paguen 6,60, dos més, un 43% d’increment. A més, Obrador reconeix que “la setmana que ve pot tornar a pujar”.
I, d’entre els productes carnis, s’ha de veure com els que en provenen han fet una pujada igualment accentuada. És el cas del saïm, un altre producte clau per a l’elaboració de les panades, que, a preu de supermercat, ha passat de valer 3,50 euros el quilo a 4,25 euros, un 21,4% més. També s’ha de parlar de la xulla, en aquest sentit, producte que haurà passat dels 80 cèntims el quilo a 1,80, és a dir, un euro més.
Com bé s’augurava, el preu de la carn s’ha vist afectat per la guerra d’Ucraïna, bàsicament perquè molt del blat i altres cereals que es rebien a les Illes provenien d’allà. En línies generals, segons s’ha explicat des de Piema, els tres principals cereals emprats per alimentar els animals han sofert pujades molt accentuades, començant pel blat de moro, que ha passat de valer 285 euros la tona l’abril passat a 341 avui dia, un 19,6% més. Pel que fa al blat, és el que s’aguanta més: s’ha passat de 303 euros la tona el juny de 2021 a 323 en l’actualitat, un 6% més. Finalment, el producte que més ha pujat és l’ordi, un dels aliments que s’usen per engreixar els porcs negres. En aquest cas, s’ha passat de 270 euros la tona l’abril de l’any passat a 439 euros en l’actualitat, una pujada del 62,5%. Així mateix, segons detalla el gerent de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), Joan Simonet, els ferratges també han patit un ascens “enorme, d’entre el 60% i el 80%”. En el seu cas, apunta que els adobs i les llavors han fet el mateix camí ascendent que tots aquests altres productes.
Altres productes
Així doncs, aquesta pujada dels cereals que ha fet disparar el preu de la carn també hauria d’haver fet alçar el de la sobrassada, producte directament relacionat, però, a priori, no ha estat així. Segons s’ha explicat des del grup Madruga, d’Embotits Estrany, no han apujat el preu respecte de l’any passat. La sobrassada es manté a 12,99 euros el quilo; la llonganissa, a 9,98 euros el quilo, i la poltrú, a 14,99 euros el quilo. Així i tot, asseguren que l’increment arribarà després de Pasqua, i ho farà entre un 5% i un 10%. És la mateixa xifra que des de Can Company diuen que ja han hagut d’apujar, tot i tractar-se d’un producte diferent perquè és considerat d’alta gamma. Des d’aquesta empresa també asseguren que “enguany hi haurà molta menys sobrassada”, per la falta de budells que hi ha.
Aquesta escassetat tal vegada es podria explicar pel que diu el gerent d’Asaja, que alguns ramaders sobrassaders “es varen plantar i varen estar entre dues i tres setmanes sense enviar cap porc negre a les fàbriques”, com a protesta contra l’abús de preus.
A més, no es pot no parlar de l’oli, un producte que també ha estat molt en boca de tothom a causa de la incipient pujada de preu d’ençà de la crisi bèl·lica a Ucraïna. De la mateixa manera que el blat, grans quantitats d’oli de gira-sol provenien del país d’Europa de l’Est. Així doncs, el seu encariment ha tingut un efecte “arrossegament” del preu de l’oli d’oliva. Amb dades de supermercat, s’ha inflat 1,25 euros sobre el preu de l’any passat, un 31,64%, ja que ha passat de 3,95 euros el litre a 5,20. I a part de l’oli, un producte que possiblement no es té en compte, però que també ha patit un fort increment, són els pèsols. L’abril del 2021 el preu era de 7,70 euros el quilo, mentre que avui dia és de 9,95 euros el quilo, un 29,22% més.
Els forns
A banda de l’àmbit domèstic, els qui haurien d’haver quedat afectats per aquest increment de preus són els forns. Des de la Pastisseria Can Pomar expliquen que les pujades que han hagut de fer encara no són gaire grosses, en comparació amb el que han pujat els seus costos, “d’entre un 50% a un 100%”, reconeixen. Ara bé, per un altre costat, el propietari del Forn de Sant Francesc d’Inca, Joan Seguí, afirma que de moment només ha pujat el pa, “perquè era l’únic dins Inca que no ho havia fet”. Assegura que, en el seu cas, l’increment encara es pot suportar.
Ara bé, el que repercuteix sobre els forns no només són les matèries primeres, sinó també el paper i el cartonatge que utilitzen per embolicar i transportar els seus productes. Fonts del sector asseguren que des de principi d’any les bosses de paper s’han encarit un 10%, mentre que el cartonatge ho ha fet un 15%. El problema, expliquen, és que d’ençà que va començar la pandèmia es pot haver acumulat entre un 40% i un 50% en molts de productes.