Comerç

La pandèmia provoca unes pèrdues històriques de quasi 3.000 milions d'euros a El Corte Inglés

La companyia augmenta el seu endeutament en 560 milions i ja supera els 3.800

Imatge de l'establiment de la plaça Catalunya de Barcelona.
2 min

BarcelonaUns números vermells històrics. Aquest ha sigut l'impacte de la pandèmia del covid-19 en el compte de resultats d'El Corte Inglés. La companyia va tancar el seu últim exercici fiscal, que va del març del 2020 al febrer del 2021, amb unes pèrdues netes de 2.945 milions d'euros. L'exercici anterior, tancat el febrer del 2020, just quan esclatava la pandèmia a Espanya, havia tingut uns beneficis de 310 milions d'euros.

L'impacte de la pandèmia ha afectat doblement l'empresa que presideix Marta Álvarez. D'una banda, pels tancaments forçats per les restriccions al comerç com a conseqüència del covid-19. D'altra banda, la companyia s'ha hagut d'actualitzar i donar més impuls a la digitalització i el comerç electrònic a causa de la situació creada i el canvi d'hàbits dels clients. L'empresa va aprovisionar 2.500 milions pel deteriorament d'existències i crèdits fiscals, però alhora va haver d'accelerar la seva estratègia digital amb una actualització d'actius per la transformació cap a un model amb més presència de la venda electrònica que es va endur una bona part de les provisions.

Malgrat tot, El Corte Inglés va aconseguir mantenir una bona posició de liquiditat, amb 3.549 milions d'euros. Però l'endeutament del grup va créixer en 560 milions d'euros i va assolir els 3.811 milions.

Ajustament de la plantilla

La situació provocada per la pandèmia i l'acceleració del nou model de negoci també va repercutir en els llocs de feina del grup. Durant l'any passat El Corte Inglés va posar en marxa l'ajustament de plantilla més gran de la seva història, que afecta 3.292 empleats –al voltant del 4% de la plantilla–, que es fa amb baixes voluntàries i que encara no ha acabat.

L'ERO es va plantejar al febrer i després de la negociació amb els sindicats es va tancar una oferta de 33 dies de sou per any treballat, amb un topall de 24 mesos, per als empleats que s'hi sumin, a més d'una prima per a cadascun lligada a la seva antiguitat.

Malgrat els números vermells de l'exercici anterior, el grup ha avançat que en el primer trimestre de l'exercici fiscal actual (del març al maig) les vendes en les botigues estan complint amb les expectatives amb nivells pròxims als de l'any 2019.

stats