Consum

Els pans gurmet també tindran un IVA superreduït

Una sentència del Tribunal Suprem estableix que tots els pans han de tributar igual

Pans artesans en una fleca de Manlleu.
2 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha establert aquest dilluns que cal aplicar un IVA superreduït a tots els tipus de pans, cosa que no passava fins ara, perquè es diferenciaven els pans especials –normalment els considerats de categoria gurmet–, que tenien un IVA del 21%, i el pa comú, més bàsic, que sí que tenia el tipus mínim del 4%.

Segons ha informat en un comunicat l'alt tribunal espanyol, la sala contenciosa administrativa ha establert que tot i que d'acord amb la normativa tècnica i sanitària un pa tingui la consideració d'especial pel fet d'incloure-hi ingredients afegits, més enllà dels considerats indispensables, això no significa que també hagi de tenir una consideració diferent en termes fiscals. "No hi ha cap pa, com a bé de primera necessitat especialment intensa, al qual la llei fiscal hagi volgut tractar de manera diferent i pitjor del que es considera pa comú", diu la sentència, redactada pel magistrat Francisco José Navarro Sanchís com a ponent.

El motiu expressat pel Suprem és que l'exclusió d'alguns tipus de pa de l'IVA més baix contradiu la normativa europea, perquè no són perceptibles pel consumidor mitjà. Així, la sentència dona la raó a una companyia que fabrica i comercialitza baguettes i que argumentava que la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) estableix que els béns i serveis semblants als ulls del consumidor mitjà han de tributar de la mateixa manera, cosa que el denunciant considerava que no es complia a Espanya amb el pa.

La llei no distingeix els tipus de pans

"No es pot crear una distinció que a la llei no s'expressa amb claredat", apunta la sentència sobre la diferenciació entre pa comú i especial. "A la mateixa llei no es defineix el pa comú, no s'oposa ni es distingeix d'un pretès pa especial ni s'estableixen les característiques que permetin singularitzar-ne l'un i l'altre, dotat aquest últim d'un règim tributari desfavorable", afegeix el text emès per la sala contenciosa administrativa.

La decisió del Suprem, doncs, declara doctrina jurisprudencial que "la no aplicació del tipus superreduït de l'IVA a un pa considerat especial segons la normativa tècnica, sanitària i alimentària espanyola s'oposa al principi de neutralitat de l'IVA", perquè dificulta la lliure competència i va en contra del criteri del TJUE, que marca que el consumidor mitjà ha de ser capaç de veure les diferències entre dos tipus de productes perquè tinguin un IVA diferent.

stats