Tecnologia

El 'pare' de 'Terminator' fitxa per una empresa d'intel·ligència artificial

Ha entrat a la junta directiva de StabilityAI per impulsar els efectes especials al cinema

ARA
2 min
Imatge de la pel·lícula 'Terminator'

BarcelonaEl cineasta James Cameron, director de moltes pel·lícules com Terminator, ha passat d'advertir a les seves obres del risc que pot suposar la intel·ligència artificial (IA) a donar suport a aquesta tecnologia. Cameron s'ha unit a la junta directiva de l'empresa d'intel·ligència artificial StabilityAI 40 anys després de fer una pel·lícula sobre els riscos que pot comportar per a la humanitat, com recorda la BBC. A Terminator, el 1984, Cameron va mostrar una IA rebel anomenada Skynet que amenaçava l'existència de la humanitat.

Però el creador de la IA a la ficció no ha estat contractat per ajudar a evitar que aquesta tecnologia es desenvolupi a la vida real, sinó que el seu paper a la companyia on treballarà se centrarà en com es pot utilitzar la IA en els efectes especials, també coneguts com a imatges generades per ordinador (CGI, per les seves sigles en anglès). Qui també va ser el creador d'Avatar –la pel·lícula més taquillera de la història i plena d'efectes especials– ho explica així: “He dedicat la meva carrera a buscar tecnologies emergents que ampliïn els límits del possible, tot al servei d'explicar històries increïbles”. I afegeix: "Vaig estar a l'avantguarda de les CGI fa més de tres dècades i m'he mantingut a l'avantguarda des de llavors. Ara, la intersecció de la IA generativa i la creació d'imatges CGI serà la pròxima onada".

StabilityAI és més coneguda per crear Stable Diffusion, que pot generar imatges basades en el missatge de text de l'usuari. També s'està expandint cap al vídeo, amb Stable Video Diffusion, que funciona de la mateixa manera, i on sembla que Cameron s'ha compromès en el seu desenvolupament amb la seva nova feina, segons l'emissora britànica.

Però com passa en altres sectors, l'ús de la intel·ligència artificial al cinema també provoca controvèrsia. La setmana passada, el director d'El laberinto del fauno, Guillermo del Toro, va criticar el vídeo generat per IA durant una xerrada a l'Institut de Cinema Britànic a Londres. Altres cineastes com Michael Bay o Hiyao Miyazaki també s'han mostrat reticents a l'ús de la IA.

Rashik Parmar, director de BCS, l'Institut Col·legiat de TI, va dir a la BBC que el nomenament del cineasta arriba en un moment en què "molts dels temors de la societat sobre la IA" provenen de les pel·lícules. "Veiem Terminator i ens formem la idea que la IA té males intencions cap a la humanitat i que ens destruirà en un futur pròxim", va dir. "Cameron té una oportunitat real de canviar la narrativa i construir una visió positiva de la IA. Estem molt contents de treballar-hi", va reblar.

La dura competència

Un dels primers desafiaments de Cameron en el seu nou rol serà enfortir la posició de StabilityAI en el panorama més ampli de la IA generativa, on enfronta una dura competència. L'eina de generació de vídeo rival de StabilityAI, Sora, és el líder del sector i executius de Hollywood ja discuteixen amb l'empresa com la indústria cinematogràfica podria fer servir la seva tecnologia. Mentrestant, l'estudi Lionsgate, dels Jocs de la fam i John Wick, va arribar a un acord la setmana passada amb l'empresa d'intel·ligència artificial Runway per crear eines basades en el seu enorme arxiu de pel·lícules i televisió.

stats