Economia14/06/2017

El nombre de treballadors en vaga es duplica fins al maig

Els estibadors mantenen les aturades després de reunir-se amb la patronal

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridEstibadors, taxistes, treballadors del metro de Barcelona o empleats del servei d’atenció al client de l’AVE. Aquest inici d’any hi ha hagut diversos col·lectius de treballadors que han convocat vagues per protestar per les seves condicions laborals o contra la liberalització del seu sector. Tot un seguit de conflictes que s’han fet notar en l’estadística. La patronal espanyola CEOE va publicar ahir l’informe de conflictivitat laboral des del gener fins al maig d’aquest any i quantifica l’augment de vagues en un 6,99% fins a l’últim dia del mes passat si es compara amb el mateix període de l’any passat. I el nombre de treballadors que han fet vaga és més del doble que fa un any.

Segons la CEOE, hi ha hagut 413 vagues secundades per 171.074 treballadors entre el gener i el maig, fet que, segons aquesta patronal, ha suposat la pèrdua de més de 4,5 milions d’hores de treball. Així, si es compara amb l’any passat, el nombre de vagues ha crescut gairebé un 7%, però les hores de treball “perdudes” han pujat un 57%, i els treballadors que hi han participat, un 117,93%.

Cargando
No hay anuncios

La mateixa CEOE recorda que en aquestes xifres s’hi ha de tenir en compte la conflictivitat laboral de les vagues del sector del transport i les comunicacions d’abril i maig, sobretot el sector del taxi, però també les dels estibadors, que precisament ahir van tornar a asseure’s amb la patronal sense arribar a cap acord i mantenen 48 hores més d’aturades als ports, tot i que seguiran negociant.

Si ens fixem en els últims tres anys, segons les mateixes dades de la CEOE, aquests cinc primers mesos del 2017 han sigut els que han registrat més conflictivitat laboral. Per què? Tal com explicava l’ex secretari general de Comissions Obreres Ignacio Fernández Toxo a aquest diari, “és precisament en els moments en què canvia el cicle econòmic quan la gent percep que els beneficis de la recuperació no els arriben i quan es produeixen els esclats socials més virulents”.

Cargando
No hay anuncios

El mateix opina Nuria Galindo, secretària de política sindical de la UGT, que assegura que aquesta estadística no la sorprèn i que, de fet, el més previsible és que vagi en augment. “A mesura que creix l’ocupació i que encara és més precària, tenim més consultes sobre la no aplicació de convenis col·lectius, el no cobrament de les hores extraordinàries... els treballadors es queixen i reclamen”, explica Galindo.

Un maig rècord

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, només al maig es van començar 117 vagues, una xifra que només supera el gener. Si es compara amb el maig del 2016, s’han disparat un 95%, ja que aquell mes van ser 60 les protestes, i les hores perdudes un 264%.

Pel que fa a les causes de la conflictivitat, la CEOE assegura que la majoria dels casos són a causa de la tramitació d’expedients de regulació d’ocupació, que van ser 21 només fins al maig.

Cargando
No hay anuncios

Per zones, només al maig a Barcelona es van iniciar 14 vagues, una xifra només superada per les 16 de Madrid, unes protestes que van secundar 1.490 treballadors, més que els 1.024 de Madrid però menys que a Sevilla.