Laboral

La patronal veu "obsolet" apujar sous per la inflació

La CEOE també reivindica la productivitat com a unitat de mesura i rebutja les clàusules de revisió salarial

El president de la CEOE, Antonio Garamendi
2 min

BarcelonaMentre el pacte de rendes continua congelat i les negociacions per al nou AENC [l'acord d'ocupació i la negociació col·lectiva] trencades, la patronal CEOE ha posat aquest dimarts més llenya al foc de la seva relació ja per si complicada amb els sindicats.

Concretament, el comitè executiu de la CEOE ha acordat un conjunt de recomanacions per a la negociació precisament dels convenis col·lectius en què es defensa vincular les pujades salarials a la productivitat i no a l'índex de preus al consum (IPC), a més de rebutjar les clàusules de revisió salarial. Literalment, la patronal insta els equips negociadors a "substituir conceptes retributius obsolets per altres de vinculats a la productivitat i els resultats".

Pel que fa a les negociacions per al nou AENC, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha reconegut sense embuts que és difícil tancar un pacte amb els sindicats. "En aquests moments no podem arribar a un acord", ha dit, tot i que no ha descartat que "més endavant" es pugui tornar a negociar. "L'objectiu principal és que hi hagi ocupació, que l'ocupació estigui, per sobre de tot, damunt la taula, i per a això cal que les empreses tinguin capacitat de generar aquesta ocupació o mantenir-la", ha insistit Garamendi.

"Suïcidi econòmic"

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ja ha carregat durament davant de la postura de la CEOE. “Apostar per pujades salarials amb una pèrdua nítida de poder adquisitiu dels treballadors, no és de rebut i, a més, és un suïcidi econòmic per al nostre país”, ha assegurat el portaveu sindical.

Les postures de les parts estan molt allunyades. Els sindicats reclamen als empresaris una pujada salarial del 3,5% per a aquest any, amb una clàusula de revisió salarial per si la inflació és més elevada i evitar, així, que els treballadors perdin poder adquisitiu. La CEOE, per la seva banda, ha posat sobre la taula un augment de sous del 8% entre el 2022 i el 2024 (un 3,5% el 2022, un 2,5% el 2023 i un 2% el 2024), sense cap mena de clàusula de revisió general.

I mentre aquestes negociacions estan estancades, aquest dimarts s'ha sabut que la pujada salarial mitjana pactada en el conveni col·lectiu es va situar en el 2,4% a l'abril, la més elevada des de finals de l'any 2009, però molt lluny de la taxa d'inflació espanyola avançada que va donar a conèixer el 28 d'abril l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que es va situar en un 8,4%.

Segons el ministeri de Treball, aquesta pujada mitjana és fruit dels 2.037 convenis col·lectius registrats fins a l'abril passat, que s'apliquen a 505.600 empreses i afecten 5,4 milions de treballadors.

stats