Mercat laboral

Pepe Álvarez, de 68 anys, optarà a un tercer mandat al capdavant de la UGT

El sindicalista manifesta que no li suposa "una contradicció" i que treballarà "cada dia" perquè les persones es puguin jubilar com més aviat millor

2 min
Pepe Álvarez (UGT) després d'anunciar la seva candidatura per a un tercer mandat al capdavant del sindicat

BarcelonaEl secretari general del sindicat UGT, Pepe Álvarez, ha anunciat aquest dijous al comitè nacional la seva candidatura per tornar a dirigir l'organització. Álvarez, que té 68 anys, ja acumula dos períodes de quatre anys al capdavant de la UGT, de manera que, si surt escollit, aquest seria el seu tercer i últim mandat, límit establert pels estatuts del sindicat.

El líder sindical ha rebut el suport dels assistents amb un gran aplaudiment i les paraules del secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros: "Volem que ens continuïs dirigint". Álvarez ha comentat que després d'un període de consultes al si de l'organització ha decidit optar per un nou mandat perquè "no convé deixar el sindicat" en una situació en què el seu substitut trigaria "un temps a rendir al 100%", ha argumentat.

Amb tot, la decisió final es prendrà al 44è Congrés Confederal, que se celebrarà del 25 al 27 de novembre, i el mateix Álvarez no descarta que pugui sortir alguna altra candidatura. "Seria positiu i també el més normal", ha dit en declaracions als mitjans. En cas que surti escollit, liderarà la UGT fins al 2028.

L'edat de jubilació, en plena polèmica

Optar a un mandat més malgrat tenir 68 anys pot ser controvertit; el mateix Álvarez ha comentat que "per descomptat" vol que l'organització tingui plena consciència de la seva edat i faci un balanç de pros i contres. Amb tot, defensa que són edats "normals" en els líders sindicals europeus i que “l'experiència és un valor” que cal tenir en compte. "Pot ser que a algú li sembli un excés optar a un tercer mandat, però per a mi no ho és", ha insistit. "No em sento gens cansat, i no hi ha cap qüestió que m'impedeixi continuar amb una feina il·lusionant; em sento amb força i ganes", ha destacat.

Cal recordar que la UGT –com la majoria de sindicats– ha defensat reiteradament que es rebaixi l'edat de jubilació dels treballadors. Aquesta és, de fet, una de les pugnes presents entre els sindicats i les patronals. Preguntat per la coherència d'estar al capdavant del sindicat més enllà dels 70 malgrat el seu reclam en aquest sentit, Álvarez ha assegurat que si ell apliqués el control horari s'hauria d'haver jubilat "fa 16 anys", i ha defensat que la jubilació és una opció personal.

"Treballaré cada dia perquè les persones es puguin jubilar com més aviat millor", ha dit. "No em representa cap contradicció treballar a aquesta edat i alhora demanar una jubilació més primerenca; a mi no em sembla malament que les persones que tenen activitats que no requereixin un esforç físic puguin decidir treballar fins més tard", ha afegit.

Les edats dels líders empresarials i socials

Les edats dels principals líders econòmics –amb una gran majoria d'homes, cal recordar– s'acosten més als 70 anys que no pas als 40. Fent un repàs, entre els líders dels sindicats majoritaris es compta el mateix Pepe Álvarez (68), que amb gran probabilitat acabarà el seu lideratge a la UGT amb 72 anys, i el secretari general de Comissions Obreres (CCOO), Unai Sordo, que baixa la mitjana, amb 51 anys.

A les patronals les edats també són elevades: Antonio Garamendi, el president de la patronal espanyola CEOE, té 66 anys i no té límit de mandats. Tampoc en té Josep Sánchez Llibre a Foment del Treball, malgrat que ja té 75 anys. El president de Pimec, Antoni Cañete, en té 61.

stats