PANDÈMIA COVID-19

El pessimisme cala entre botiguers i restauradors a Menorca

La marcada estacionalitat de l’illa, afegida a la pèrdua de l’Imserso i la Setmana Santa, posen el teixit econòmic al límit

El pessimisme cala entre botiguers I restauradors a Menorca
Ivan Martín
27/03/2020
4 min

MaóEls menorquins veuen amb preocupació i incertesa el futur econòmic que quedarà quan s’acabi l’aturada d’activitat causada per la pandèmia del coronavirus. Tot i que l’actual situació tindrà conseqüències en tots els àmbits productius, són el teixit comercial i l’hostaler els que podrien liderar el capítol de tancaments. De fet, l’impacte és doble en el comerç perquè les restriccions de mobilitat decretades pel govern espanyol també han impedit posar en marxa el projecte Xuroa, el supermercat digital dels comerços de l’illa que, ara que estan obligats a tancar, els hauria pogut ajudar.

El president de l’Associació de Comerciants de Menorca (Ascome), Vicente Cajuso, reconeix les dificultats: “Estam en un moment complicat, perquè no hem pogut completar l’última fase de Xuroa, que consistia a visitar presencialment els botiguers. A més, cal afegir problemes tècnics de la plataforma, i tot plegat n’ha bloquejat la posada en funcionament”.

Cajuso recorda que la majoria dels petits comerços es mantenen tot l’any gràcies als ingressos dels turistes de l’Imserso i de Setmana Santa. Ara alguns propietaris de botigues es plantegen tancar. Aquest és el cas de Jesús González, gerent d’un establiment a la urbanització turística de Cala en Bosch, a Ciutadella. “Hem perdut la temporada i l’estat d’alarma ha agreujat la situació. Per a nosaltres, la Setmana Santa és bàsica per poder fer front a les despeses derivades del lloguer i el personal. O rebem ajudes o ni tan sols obrirem”, ha destacat.

No serà l’únic negoci a Cala en Bosc que, probablement, no arribi a estrenar la temporada. I això passa a tota l’illa, fins i tot als nuclis urbans. Míriam Olives té un comerç a Maó i lamenta la manca de sensibilitat d’alguns propietaris pel que fa als lloguers: “Hem pogut negociar una rebaixa en el preu mensual, però a altres no els han davallat ni un cèntim”.

Els restaurants observen amb “impotència” la inactivitat, explica el president de l’associació d’hostaleria de la CAEB. José Bosch reconeix que no tenen cap sortida més que esperar la supressió del decret, però són conscients que la tornada serà progressiva. “Costarà molt fer bones caixes, perquè segurament no tindrem tot l’aforament de l’establiment ple, i, a més, hi ha un factor del qual ningú parla: la por que tindrà el client de tornar a la normalitat, així com la disminució del poder adquisitiu”.

Els restaurants exitosos de Menorca avisen que el tancament perllongat representarà un retrocés econòmic de l’ordre d’un 30-40% respecte de la totalitat de la temporada. Els que tenen més problemes per omplir els menjadors són més pessimistes. Toni Febrer, propietari d’un restaurant a Ciutadella, diu: “Ara s’està veient un dels veritables problemes que arrossega Menorca, la sobresaturació de negocis de la mateixa tipologia, i aquest estiu ens barallarem pels turistes que vinguin”.

Isaac Ramírez tot just una setmana abans de decretar-se l’estat d’alarma agafava les regnes d’un bar al centre de Maó. Ara assegura que si pogués fer marxa enrere, ho faria. “És impossible acumular tanta mala sort, m’he trobat en el pitjor dels escenaris. Vam demanar al propietari del local un esforç i ha estat sensible, no ens cobrarà el lloguer del mes, però he perdut molts doblers en material que no aprofitaré. No tornaria a invertir en un bar”, lamenta.

Ramírez es resigna, com els distribuïdors del sector hostaler, que afronten un període d’impagaments que els podria condemnar a la desaparició. Cristòfol Marquès, comercial de distribució de productes, ho argumenta: “Fa mesos que arrossegam factures pendents i molts establiments ens han dit que no poden pagar els imports d’aquest mes. La inactivitat de les pròximes setmanes, per a nosaltres, és un càstig excessiu i empreses familiars i de tota la vida corren un seriós perill de desaparèixer”.

Una illa més estacional

Les mesures econòmiques anunciades pel govern espanyol no han satisfet PIME Menorca. La patronal ha reclamat al Govern balear que gestioni amb Madrid la supressió i modificació d’alguna de les mesures que s’han posat a l’abast per pal·liar els efectes del coronavirus.

PIME es queixa de l’obligació de les empreses que s’acullen a un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) de mantenir tots els llocs de feina durant un període de sis mesos una vegada finalitzi l’estat d’alarma. Assegura que això penalitza les petites i mitjanes empreses i que és incompatible mantenir l’activitat en un territori estacional com Menorca.

D’altra banda, la patronal critica la manca de concreció en el finançament a través de les línies de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), especialment per a aquells empresaris afectats per l’impacte de la Covid-19 que no estan inclosos en la trentena de sectors que contemplaven les ajudes per la fallida del touroperador britànic Thomas Cook. Els comerços no figuren a la llista de possibles destinataris, entre altres empreses que també s’han vist perjudicades per la crisi sanitària. Finalment, PIMEM reclama mesures fiscals per a petits i mitjans empresaris dirigides a la reducció de quotes de l’IVA i IRPH en el sistema de mòduls del primer trimestre de l’any, així com l’ampliació del termini de presentació de les liquidacions.

stats