El PIB de les Balears podria créixer un 8% el 2021 i fins a un 11,6% el 2022

Segons l'informe de BBVA Research sobre la situació econòmica de les Balears, es crearan 45.000 llocs de feina fins a 2022

Les Illes podrien recuperar fins a 45.000 llocs de feina a final de 2022
2 min

PalmaLes expectatives per al final de 2021 i el 2022 tenen una tendència positiva cap a la recuperació dels nivells de 2019, segons ha explicat el BBVA Research amb el seu informe sobre la situació econòmica de les Illes Balears. Després de la baixada del PIB més pronunciada de totes les comunitats autònomes de l'Estat, concretament d'un 18%, ara les Illes són de les que més creixen, amb un 8% amb l'expectativa que el 2022 podria pujar fins a 11,6%. Aquest increment vendria acompanyat de la creació de 45.000 llocs de feina entre el final de 2020 i 2022.

La conferència ha estat guiada, sobretot, per David Conde, director territorial Est del BBVA i Miguel Cardoso, economista en cap del BBVA Research a l'Estat. Cardoso ha analitzat amb profunditat l'actualitat i el futur de les Illes. Segons ha exposat, l'inici econòmic de 2021 en l'àmbit estatal ha estat heterogeni i incert, donat per les diferents onades de la pandèmia que van arribar entre el final de 2020 i principi d'aquest 2021. Per la seva banda, l'economia balear, després de la gran baixada que va tenir, ha mantingut un creixement, de nivells baixos, però a l'alça.

Unes dades molt rellevants que ha donat Miguel Cardoso són les relacionades amb la reducció de l'atur. Com s'ha dit, es preveuen crear 45.000 llocs de feina, i això suposaria reduir la taxa d'atur fins al 13,3%, tenint en compte que creixement esperat de creació és del 2,3% per aquest 2021 i del 4,5% per a 2022. En aquest sentit, Cardoso ha insistit que la baixada tan pronunciada en el seu moment es degué a la forta dependència del turisme.

El turisme a les Illes

El turisme estranger ja es comença a notar molt més, segons ha explicat el cap d'economia. Fins al 13 de juny la despesa amb targetes estrangeres ha estat un 30% per sota dels nivells de 2019, però cal tenir en compte que fins a l'abril arribava fins al 60%, cosa que indica que el sector ha rebut una reactivació important. Alhora, també han parlat del turisme estatal i han fet referència que al maig, quan es va acabar l'estat d'alarma, la despesa de les altres comunitats autònomes cap a les Illes van incrementar-se força. Catalunya representa el 32% de la despesa turística estatal a les Balears, seguida de València, Andalusia i Madrid.

El director territorial Est, David Conde, per la seva part, ha expressat que creu que "estam començant a veure la llum al final del túnel." Segons diu, hi ha tres realitats que ho demostren: la vacunació i el seu ritme, la progressiva arribada del turisme i els fons de reconstrucció europeus Next Generation, els quals ha identificat com una "grandíssima oportunitat per sortir més moderns, sostenibles i on ningú es quedi endarrere".

stats