El PIB de l'eurozona s'alenteix i creix un 0,2% el segon trimestre

L'ocupació arriba a rècords històrics malgrat la debilitat de l'economia

DOS MESOS SEGUITS DE DECREIXEMENT, L'EURO EN RECESSIÓ
 Espanya ha moderat la seva caiguda durant el tercer trimestre d'enguany, però ha estat un dels països de l'eurozona que més ha empès els països de l'euro cap una caiguda del 0,1% del PIB. Alemanya ha anat a pitjor, mentre França ha millorat una mica la seva economia, igual que el Regne Unit, fora de l'euro, que ha sortit de la recessió.
Agències
06/09/2019
2 min

BarcelonaL'economia de la zona euro va registrar entre l'abril i el juny un creixement del 0,2% en comparació amb el trimestre precedent, quan l'alça va ser del 0,4%, segons la confirmació de la dada publicada aquest divendres per Eurostat, l'oficina comunitària d'estadística.

En comparació amb el segon trimestre del 2018, el producte interior brut (PIB) del conjunt dels països que comparteixen la moneda comuna va créixer un 1,2%, una dècima menys que en el primer trimestre.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), l'economia va registrar entre l'abril i el juny un creixement trimestral del 0,2%, tres dècimes menys que entre el gener i el març. En comparació amb el mateix període de l'any passat, el creixement interanual de la UE es va alentir fins al 1,4%, dues dècimes menys i la seva pitjor dada des de finals del 2013.

D'aquesta manera, l'economia espanyola va créixer un 0,5% en el segon trimestre i manté un creixement sensiblement superior a la mitjana de l'eurozona, tot i moderar el seu ritme d'expansió en dues dècimes, respecte al 0,7% registrat en els tres primers mesos del 2019.

Entre la resta de les grans economies de l'euro, Alemanya es queda a la vora la recessió després de registrar una contracció del 0,1% del PIB en el segon trimestre, enfront del creixement del 0,4% dels tres primers mesos del 2019. França, segon principal actor econòmic de la zona euro, va mantenir la seva expansió el segon trimestre en el 0,3%, la mateixa xifra que en el trimestre anterior. Alhora, el PIB d'Itàlia, la tercera major economia de l'euro, es va estancar entre els mesos d'abril i juny, després de créixer un 0,1% el primer trimestre.

El ritme d'expansió més elevat a la UE en el segon trimestre va correspondre a Hongria (+1,1%), per davant de Romania (+1%), i Bulgària, Dinamarca, Grècia, Xipre, Lituània i Polònia (+0,8% tots sis).

Més ocupació

Però, tot i l'alentiment del creixement econòmic, tant la zona euro com a la UE van aconseguir màxims històrics en el nombre d'ocupats. Segons les dades definitives publicades aquest divendres per Eurostat, l'ocupació va créixer un 0,2% en el segon trimestre a la zona euro, dues dècimes menys que en el període immediatament anterior. L'alça respecte al mateix trimestre del 2018 va ser d'un 1,2%, davant d'un 1,4% del primer trimestre.

Pel que fa al conjunt de la UE, l'ocupació va registrar un increment trimestral del 0,3%, mentre que en taxa interanual l'avanç es va alentir fins a l'1%, dues dècimes menys que la dada observada entre el gener i el març.

No obstant això, el nombre d'ocupats a la zona euro entre els mesos d'abril i juny va aconseguir un nou rècord de 160 milions, cosa que representa un increment de 398.000 treballadors respecte al primer trimestre i de 1,9 milions en un any. En el cas de la UE, la xifra d'empleats també va assolir en el segon trimestre un nou màxim, fins a 241,41 milions, amb un increment de 667.000 ocupats al trimestre i de 3,34 milions en un any.

stats