PIMEM i 30 empresaris duen les restriccions del Govern als tribunals

Més de 40 locals han presentat un recurs contenciós administratiu contra algunes decisions administratives de l'Executiu

Un cambrer munta taules d'una terrassa a Palma
03/02/2021
3 min

PalmaPIMEM –la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca–, juntament amb 30 empreses del sector de la restauració, va presentar dijous 28 de gener un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de les Balears contra algunes de les restriccions sanitàries del Govern. Així ho ha anunciat la presidenta de PIMEM Restauració, Eugènia Cusí, aquest dimecres en una roda de premsa.

De moment, no han presentat un recurs contra cap decisió administrativa en concret, segons ha explicat la presidenta de PIMEM Restauració, atès que "el procediment té dues fases". La primera consisteix a "recopilar actes i reunir estadístiques que hagi fet servir el Govern per prendre decisions", i la segona és la que permetrà als empresaris "concretar les seves demandes".

Tot i això, en l'àmbit general reclamen "transparència i proporcionalitat de les decisions", ha dit Cusí, fet que crida l'atenció perquè PIMEM és un dels agents socials que s'han assegut a la taula amb el Govern a l'hora de posar en marxa mesures restrictives. "No sabem quins criteris sanitaris es fan servir per prendre les decisions. La informació que té el sector d'informes tant d'Espanya com del Govern és que la incidència de casos en la restauració és mínima", ha denunciat la membre de la Federació.

Concretament, Cusí ha subratllat que en el darrer informe del govern espanyol "el percentatge de contagis a la restauració era d'un 1,9% i a Balears estava per sota de l'1%. Per això, defensen que l'actuació del Govern "és desproporcionada" i volen saber si les decisions "estan justificades i, si no, demanar una reclamació". Aquesta suposada indemnització l'hauria de sol·licitar cada empresa, en cas que la justícia els donàs la raó.

Xoc amb el Govern

Aquest recurs posa en dubte la relació que mantenia fins ara PIMEM amb el Govern, tot i que la presidenta de la Federació ha assegurat que el seu posicionament "no ha canviat" i que continuen "defensant la feina de l'Administració". Ara bé, "no hi hauria cap empresari prenent mesures legals si l'Administració estigués a l'altura de les circumstàncies", ha criticat Cusí, qui afirma que "els mecanismes de diàleg són absolutament insuficients" i una "proposta buida". Segons la membre de PIMEM, tenen la sensació "d'assistir com a convidats de pedra" a les reunions amb l'Executiu autonòmic i la resta d'agents socials. "No se'ns escolta ni se'ns deixa parlar" i es prenen "unes mesures que es consulten", ha declarat Cusí.

Davant això, el Consell de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha manifestat que "tots els acords del Govern han estat subscrits per CAEB, PIMEM i els sindicats". Preguntat per aquest mitjà en una roda de premsa, ha avisat que "tots els contenciosos que ha rebut el Govern els ha guanyat", atès que les restriccions es porten prèviament a la justícia perquè les avali.

"No sé si hi ha alguna diferència interna", ha dit el conseller en referència al canvi de rumb de PIMEM a l'hora de donar suport a les decisions de l'Executiu. "Si alguna persona en concret té alguna diferència, que ho traslladi al seu secretari general", ha recomanat Negueruela.

Per ara, hi ha 30 empreses, que representen una quarantena de locals, que "costegen de la seva butxaca el procediment", però "encara es pot ampliar a noves que s'hi vulguin adherir", ha puntualitzat Cusí. A la roda de premsa també hi han assistit representants de l'associació Arema (Associació de Restauradors de Mallorca), que aglutina ja una centena de negocis de la restauració i que també dona suport al contenciós administratiu. Un dels seus representants, David Campos, ha advertit que el recurs és "el darrer crit d'auxili" i "una opció que s'havia de jugar". Així mateix, lamenta que "hi ha molts de companys que no s'hi han pogut unir perquè costa doblers i no tenen ni per menjar".

stats