Els pioners dels bitcoins, jutjats per estafa

Un dels caixers de Bitchain, empresa que ja ha tancat.
Montse Riart
13/05/2019
2 min

BarcelonaEren una de les empreses promesa del mercat espanyol en bitcoins, tenien l’aval del planter d’empreses d’Esade, van instal·lar caixers automàtics d’aquesta criptomoneda en diferents punts de l’Estat i a Grècia, i fins i tot van arribar a guanyar un concurs amb l’empresa Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per instal·lar aquest tipus de caixers -va arribar a haver-n’hi un d’operatiu a l’estació de plaça Espanya de Barcelona- . Ara, tres anys i mig després del seu naixement, dos dels fundadors de la start-up Bitchain, els germans J. i M. A., s’asseuen davant del jutge acusats d’estafa.

La Fiscalia els acusa de quedar-se 180.000 euros de tres inversors privats i els demana set anys de presó i una multa de 10.800 euros. Considera que els dos germans els van acabar destinant a “finalitats diferents” de la compra de bitcoins, que era l’objecte dels contractes signats entre l’empresa i els privats.

Segons la Fiscalia, els dos acusats es van “aprofitar” de la seva condició d’administradors de l’empresa per “buscar finançament extern” amb l’excusa que els diners havien de servir “per un suposat projecte basat en l’intercanvi i compravenda de divises virtuals [bitcoins]”. Però en realitat, segons el ministeri públic, els diners van desaparèixer i els inversors -que havien signat un contracte de préstec participatiu- no van obtenir res a canvi. Els tres préstecs eren de 30.000, 50.000 i 100.000 euros respectivament, que la Fiscalia vol que els acusats retornin també als afectats.

L’antecedent

No és l’única causa judicial que envolta l’empresa de criptomonedes catalana -que es va fundar a Sant Cugat del Vallès el 2015, en ple auge de la moneda virtual, i que ara ja està inactiva-. El tercer dels socis de Bitchain també va ser denunciat per estafa, tal com va avançar aquest diari, tot i que ell negava les acusacions i assegurava que ell mateix havia estat víctima d’altres fraus amb la criptomoneda i que va rebre coaccions per intentar forçar-lo a fer operacions il·lícites. Els germans A. també han negat les acusacions per les quals a partir d’avui s’asseuran al banc dels acusats.

Caldrà veure quina versió dona per bona l’Audiència de Barcelona, que escoltarà el relat dels acusats i el dels denunciants avui i demà en un judici que s’enllestirà amb dues sessions de vista oral. Serà el primer pronunciament d’un tribunal català per un frau relacionat amb els bitcoins. L’Audiència de Madrid va condemnar aquest març passat l’administrador de l’empresa Cloud Trading & Devs per haver-se compromès a gestionar els bitcoins que li van entregar diversos particulars per fer-los guanyar diners i no haver-los retornat ni un cèntim. Li va imposar dos anys de presó i el va obligar a retornar als perjudicats, amb interessos, els bitcoins que li havien cedit en el seu moment.

Aquesta sentència també va resoldre una altra qüestió polèmica: el valor dels bitcoins no és el mateix ara -l’any 2018 la criptomoneda va perdre fins a un 83% del seu valor- que fa tres o quatre anys, a l’època de la febre del bitcoin i quan es van firmar els contractes. L’Audiència de Madrid va dictaminar que s’havia de retornar als estafats el valor dels bitcoins al 2014 -quan va tenir lloc el frau- i els interessos generats des d’aquell moment.

stats