Economia15/06/2020

El pla pilot, una operació de màrqueting per impulsar el turisme a Mallorca

Prop de 400 alemanys han arribat aquest dilluns a Mallorca en dos vols procedents de Düsseldorf i Frankfurt

Alba Tarragó
i Alba Tarragó

PalmaUn dels primers turistes alemanys que han creuat les portes de l'aeroport de Palma aquest matí, Johaness, ho té clar: fa tres dècades que viatja a Mallorca i el coronavirus no l'aturarà. "No tenc por", ha sentenciat. A ell, com a Faust, que ha destacat el "bon ambient" del vol des de Dusseldorf –tot i que ha aterrat amb 40 minuts de retard– els ha rebut un ramat de càmeres i micròfons. Són dels primers turistes alemanys que poden visitar Mallorca, segons la normativa, des de la declaració de l'estat d'alarma.

La imatge dels 189 visitants sortint aquest matí de l'aeroport de Palma traslladava el mateix missatge que hores més tard donaven la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la de les Illes Balears, Francina Armengol, en una roda de premsa. "Mallorca està preparada per obrir-se al món", ha dit Cladera. Armengol ha celebrat: "Vàrem ser els primers a tancar i per això ara som els primers a obrir". El director executiu de TUI –el touroperador alemany que ha gestionat els dos vols que han arribat avui des de Düsseldorf i Frakfurt–, Sebastian Ebel, ha estat més directe que les dues polítiques illenques. "Malgrat que sigui només una setmana és una oportunitat de màrqueting fantàstica, si l'haguéssim hagut de pagar no haurien bastat els doblers", ha deixat anar.

Cargando
No hay anuncios

I és que el pla pilot per obrir les Balears al turisme alemany, que havia de durar quinze dies i repartir gairebé 11.000 visitants entre totes les illes, ha quedat reduït a tan sols una setmana amb sis vols a Mallorca i un Eivissa que duran unes 1.400 persones. La tardança del govern espanyol a l'hora d'autoritzar-lo –va donar-hi el vistiplau tot just dimarts passat– i la decisió d'avançar l'obertura de les fronteres internacionals a dia 21 han acabat escurçant el pla pilot, però no li han tret efectivitat mediàtica: els mitjans de comunicació alemanys han seguit amb atenció el pla pilot de les Balears.

Cargando
No hay anuncios

La primera remesa de turistes ha començat a arribar en dos autocars de TUI a l'hotel Riu Concordia de l'Arenal passades les 12 h. I els treballadors de la cadena hotelera –sòcia del touroperador i que rebrà una bona part dels visitants del pla pilot– han rebut els alemanys a l'entrada, en files ordenades a banda i banda de la porta, i amb aplaudiments. Al mateix Concòrdia Armengol, Cladera, Ebel i la presidenta de Riu, Carme Riu, han fet una roda de premsa. Riu, la més lacònica, s'ha limitat a donar la benvinguda als visitants. El CEO de TUI s'ha aventurat a explicar com veu els propers mesos. "Esperam tenir una temporada molt bona i que la puguem perllongar", ha declarat, i ja preveu que la demanda creixi "els propers dies". "Les crisis de vegades són una oportunitat per valorar les coses", ha afegit en referència a la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Turisme de qualitat a 300 euros la setmana

Armengol ha afirmat que el Govern "treballarà per diversificar l'economia", però té molt clar que "les Illes continuaran tenint com a motor econòmic el turisme", que serà "de qualitat". En aquest punt, el directiu de TUI ha coincidit amb la presidenta, malgrat que això, ha afegit, no implica "que un hotel hagi de ser de cinc estrelles, sinó que pot ser de quatre, per a famílies amb fills". El preu dels paquets de vol i allotjament del pla pilot ha estat una de les claus perquè alguns alemanys es decidissin a ser els primers turistes postconfinament de Mallorca. Aquest és el cas de Dana i Markus, que s'allotgen al Concòrdia mateix i expliquen que només han pagat 300 euros cada un pels vols i una setmana d'hotel, amb berenar i sopar inclosos.

Cargando
No hay anuncios

Un altre matrimoni més gran, que poc després d'arribar a l'hotel ja estava preparat per llançar-se a la piscina amb el banyador i el biquini posats, també reconeixia que havien trobat uns preus molt més baixos que habitualment. Per això, i encara que els seus familiars a Alemanya "no estaven molt contents" amb les seves vacances, s'havien decidit a volar a Mallorca, on ja fa anys que venen a estiuejar.

Mentre els primers turistes desfilaven per l'hotel a l'Arenal, a fora continuava semblant un desert. A la primera línia del passeig Marítim la majoria de les botigues de souvenirs, els bars i els restaurants continuaven tancats aquest migdia i els pocs que estaven oberts encara ni s'havien assabentat de la presència dels turistes. El responsable d'un local de menjar ràpid ha assegurat que "tothom està feliç" i esperen l'arribada dels alemanys amb tanta il·lusió com la "celebració d'un aniversari". De moment, tenen "preparat el pastís" i amb "només un turista" ja es conformen.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, aquest dilluns ha estat el sus de la campanya turística i companyies aèries com Iberia ja esperen que la reobertura de les fronteres provoqui un augment dels casos "conflictius", atès que l'empresa haurà d'aplicar mesures de protecció a bord de l'avió, en l'embarcament i en el desembarcament. Iberia tem que alguns passatgers no vulguin seguir les normes sanitàries establertes, i, per això, considera que "existeix un alt potencial de conflictivitat".

Per facilitar aquests procediments, Aena ha aprofitat per reobrir una part de la terminal de l'aeroport de Palma. El gestor aeroportuari ha anunciat aquest dilluns que automatitzarà els controls de temperatura mitjançant càmeres termogràfiques per respondre a l'augment del trànsit aeri a tots els aeroports. A més, preveu digitalitzar el formulari que han d'omplir els passatgers per rastrejar-los més fàcilment en cas de nous contagis, que fins ara es continua emplenant a l'avió i es lliura al control de temperatura.