El pla de reactivació econòmica del Govern prioritzarà la seguretat sanitària i el treball
Aquest full de ruta està format per deu eixos i un total de 131 mesures
PalmaEl Govern de les Illes Balears s'ha reunit aquest dimecres amb els principals agents econòmics de l'Arxipèlag per presentar el pla de reactivació econòmica de les Illes, en el que es preveuen accions de 619 milions d'euros a curt termini i 2.500 milions a llarg termini. La crisi sanitària ha "tret a la llum les febleses i les fortaleses de la Comunitat Autònoma", ha exposat la presidenta del Govern, Francina Armengol. Per això, un dels principals eixos d'aquest pla està enfocat en la sanitat, sector en el qual es preveu una inversió de 240 milions d'euros.
Un altre dels punts importants d'aquest programa es relaciona amb l'ocupació de qualitat, la formació i el desenvolupament empresarials. En concret, s'amplia el finançament per a empreses amb crèdits d'ISBA de fins a 200 milions. A més, els plans d'ocupació de qualitat, d'emergència contra l'atur, la reactivació d'autònoms i la formació professional tindran un pressupost de més de 225 milions. Amb aquest eix, la intenció de l'Executiu és protegir els treballadors, els autònoms i les empreses i "posar fi a la precarietat laboral", ha exposat la presidenta.
En aquest sentit, la presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas, ha manifestat la seva preocupació per la "baixada del Producte Interior Brut, que el segon trimestre de l'any serà major de 4,5 punts". Per això, considera imprescindible "treballar tots junts per aconseguir la reactivació econòmica de les Illes". De fet, ha afegit el president de PIMEM, Jordi Mora, "si no ho feim tots junts no ens en sortirem".
Pel que fa a l'Agenda Urbana, es preveuen 25 promocions d'habitatges de protecció oficial i la reconversió d'edificis obsolets en HPO, ús sociosanitari i ús associat a la innovació. Per altra banda, el sector primari rebrà 65 milions a llarg termini i 8,5 a curt termini. Així mateix, a la transformació del model energètic de les Illes, el Govern hi destinarà 40 milions a curt termini. Pel que fa a l'economia del coneixement i la innovació, el pla inclou accions com el reforç dels parcs tecnològics o l'impuls del 5G i, en total, s'hi destinaran uns 16 milions d'euros a curt termini.
L'impuls de la transició energètica i de l'economia verda i blava també hi és present. Entre les mesures previstes hi ha la d'impulsar les energies netes, ampliar espais naturals i les millores tecnològiques per protegir la natura, entre d'altres. Tot això tindrà un cost a curt termini de 66 milions d'euros.
En total, aquest pla està format per deu eixos de treball i 131 mesures per adaptar les necessitats que han sorgit arran de la crisi sanitària i econòmica provocada pel covid-19. El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que els dos objectius d'aquest pla són "no deixar ningú enrere i diversificar el model productiu".
"Des de la implicació d'experts de diferents àmbits continuarem aquest pacte per reconstruir un pla estratègic per a la Comunitat Autònoma a llarg termini i junts. Aquest és el meu compromís, continuar treballant conjuntament, no deixar ningú enrere i posar les persones en el centre de les nostres decisions polítiques", ha afirmat Armengol. Així mateix, "s'ha compromès a "continuar treballant per implicar experts de cada sector que ens ajudin a prendre les millors decisions", ha afegit. En aquest sentit, el batle de Palma, José Hila, ha recordat que, durant la crisi sanitària, un dels temes que més han funcionat ha estat la coordinació i el fet que els ajuntaments són "fonamentals per reconstruir tant les ciutats com els pobles".
En opinió d'Armengol, el pacte firmat aquest dimecres és una primera passa "d'un llarg camí per recórrer" i pensa en el present, a mitjà termini i a llarg termini. Hem de sumar esforços i propostes per tirar endavant solucions, ha dit Armengol, i ha destacat la importància de consolidar l'estat de benestar que ha manifestat la crisi sanitària.