Tecnologia

La plataforma de criptomonedes FTX es declara en bancarrota i el valor del bitcoin s'enfonsa

El seu president executiu, Sam Bankman, dimiteix i serà substituit per John J. Ray III

Empresa FTX
11/11/2022
3 min

BarcelonaLa plataforma de criptomonedes FTX, una de les més importants del món, ha declarat aquest divendres que inicia el procediment de bancarrota (l'equivalent a una suspensió de pagaments) als Estats Units. Alhora, el seu president executiu, Sam Bankman, ha anunciat la seva dimissió, i serà substituït per John J. Ray III. La notícia arriba després d'una crisi de liquiditat del grup de criptomonedes que ha provocat la intervenció de reguladors de tot el món.

Aquest episodi torna a posar al centre del debat la manca de regulació del sector crypto, alhora que mostra la volatilitat d'aquests actius. En les darreres 48 hores, quan es va començar a parlar de les febleses de FTX, el valor del bitcoin –la criptomoneda de referència–, va caure més d'un 23%, fins als 16.046 dòlars per moneda, i posa en dubte tot el sector.

L'ethereum, una altra de les criptomonedes més valorades, ha copiat el 23% de caiguda en els darrers tres dies, i se situa en uns 1.400 euros per moneda. En un any, el bitcoin ha perdut un 71,6% del seu valor, ja que el novembre del 2022 s'acostava als 60.000 dòlars per actiu, i l'ethereum també ha caigut un 70% en un any. Fa dotze mesos tenia un valor de més de 4.000 euros per actiu.

48 hores crítiques

Fins fa tres dies, FTX era considerada una de les plataformes més segures, fiables i importants del món crypto. El seu líder, Sam Bankman-Fried, de només 30 anys, es va convertir en tota una sensació amb FTX i va ocupar portades de Forbes i Fortune. La seva dimissió i les explicacions que ha donat en un fil de Twitter han generat rebombori al sector.

El que ha portat FTX a la crisi es resumeix en 48 hores crítiques. Fa dos dies, van començar a sorgir sospites sobre una possible insolvència per part de la plataforma de criptoactius. El mitjà especialitzat CoinDesk apuntava en un article que el braç inversor de l'empresa, anomenat Alameda Research, tenia gran part dels seus dipòsits a FTT –un token emès per la mateixa empresa– cosa que derivava en una situació de risc.

Això va disparar els dubtes sobre FTX, i els inversors de FTT van començar a retirar els dipòsits. El punt d'inflexió va ser quan el director general de Binance i una de les personalitats més importants del sector, Changpeng Zhao, va decidir retirar també la seva inversió a FTT i, a més, ho va fer públic. Finalment, la retirada va ser tan massiva que FTX va haver de congelar les retirades de criptomonedes de la seva plataforma.

Davant la sagnia, i malgrat la guerra entre les dues plataformes, Binance va anunciar la seva intenció de comprar –i rescatar– FTX. Però la il·lusió no va durar gaire. Després d'una diligència corporativa, Binance va decidir fer-se enrere i va anunciar que havia descobert "un gran forat" als comptes de l'empresa de Bankman, cosa que va deixar FTX en una situació al límit del col·lapse. I fins ara.

Repercussions per al món 'crypto'

Segons ha explicat el Wall Street Journal, FTX necessitava fins a 8.000 milions de dòlars només per cobrir les retirades per la sagnia d'inversions del token FTT. Tot això ha posat en entredit la fiabilitat i seguretat ja no només de FTX, sinó de tot el sector degut a la manca de regulació que pateix. I més tenint en compte que FTX era un dels més grans.

De fet, els analistes tenen l'ull posat en tota la resta de plataformes, i alerten que el que ha esdevingut amb FTX pot causar un efecte dominó. Alguns equiparen aquesta situació a la fallida de Lehman Brothers que va derivar en la crisi financera del 2008.

stats