Turisme
Economia12/09/2023

PortAventura, a la venda: nou capítol en l'atzarosa vida del parc

Investindustrial i KKR sondegen el mercat i esperen obtenir uns 1.000 M€

BarcelonaEls fons Investindustrial i KKR es plantegen fer calaix amb la venda de PortAventura. Segons informa el diari Cinco Días,que cita fonts financeres i apunta que JP Morgan podria ser el banc assessor de les dues firmes, aquests fons estarien temptejant el mercat per vendre el complex. Fonts d'Investindustrial, principal accionista del parc, no han volgut fer comentaris sobre l'operació, segons Efe.

Serà un nou capítol en l'atzarosa vida d'aquest negoci, que va començar a rodar el 1995. El naixement del parc, però, no va ser fàcil. El 17 d'octubre del 1994 el jutge Joaquín Aguirre va ordenar la detenció de Javier de la Rosa, que havia estat qualificat d'"empresari exemplar" per l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol. Entre els presumptes delictes hi havia el mal ús de 1.000 milions de pessetes de l'aval de 10.000 milions que la Generalitat havia donat a Grand Península, l'empresa que havia de promoure un centre recreatiu a Vila-seca i Salou, llavors conegut com a Tibi Gardens.

Cargando
No hay anuncios

Fer un gran parc temàtic a Catalunya era un dels objectius del Govern. Venia d'abans. Disney havia volgut obrir un parc a Europa i Catalunya es va proposar per acollir-lo, sense èxit, ja que va anar a París. Però l'objectiu es va mantenir. Pujol va buscar nous socis: va viatjar als Estats Units per convèncer la multinacional cervesera Anheuser-Busch, que tenia una divisió de parcs d'atraccions. Fins i tot va pujar a la muntanya russa de Williamsburg. Un dels problemes inicials va ser la segregació en dos del que llavors era un sol municipi: Vila-seca i Salou. El futur parc ocupava terrenys dels dos municipis. Per expropiar els terrenys es va haver d'aprovar, fins i tot, una llei especial al Parlament.

Sembla impensable que, amb aquests inicis tan accidentats, finalment es construís el centre recreatiu i turístic, que va obrir per primer cop el 1995. Des d'aleshores, ha anat creixent i s'ha convertit en l'actual PortAventura, un negoci rendible amb un parc d'atraccions, un parc aquàtic, un parc temàtic únic a Europa –Ferrari Land–, tres camps de golf, un beach club i sis hotels. Un gran conglomerat turístic, participat per Investindustrial –fons de la família italiana Bonomi– amb un 50,1% del capital, i KKR, amb un 49,9%. Dos fons que ara, segons Cinco Días, es volen vendre el complex per uns 1.000 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

De fet, des del punt de vista del negoci habitual dels fons, que compren per estar-s'hi uns anys i vendre amb plusvàlues, ja haurien complert el seu cicle de negoci. Han estat una dècada al capital i amb la venda amortitzarien el crèdit d'uns 700 milions amb què van pagar la compra i obtindrien unes importants plusvàlues.

La història de PortAventura no és atzarosa només en els seus inicis, sinó també en el seu desenvolupament, pels canvis d'accionistes. Va néixer impulsat pel grup Tussauds, Anheuser-Busch, Fecsa i La Caixa. Del Tibi Gardens inicial es va passar a Port Aventura, que va obrir les portes l'1 de maig del 1995 després d'una inversió de 48.000 milions de pessetes (288,5 milions d'euros al canvi). Després va entrar en el capital Universal i va mutar el nom a Universal Port Aventura. Però amb la crisi de Vivendi Universal, La Caixa va comprar el 37% dels famosos estudis de Hollywood i el nom va mutar a PortAventura (ja tot junt, sense l'espai entre les dues paraules). El 2008 La Caixa, a través del seu hòlding Criteria, ja en tenia pràcticament el control absolut. Però a la fi del 2009 l'entitat financera va vendre un 50% del parc a Investindustrial, el braç inversor de la família Bonomi, un grup italià aliat en alguns dels seus negocis amb els Benetton.

Cargando
No hay anuncios

Canvi de socis i beneficis

El desembre del 2012 Investindustrial va comprar la participació de La Caixa i poc després va vendre un 49,9% al fons KKR. Malgrat tots aquests moviments, el negoci no va parar de créixer. No ha parat d'incorporar atraccions, hotels i oferta addicional, i dels 2,7 milions de visitants el 1995 es va arribar a un màxim de quasi 5,2 milions el 2019, l'any anterior a la pandèmia. L'any 2020, pel covid, no va ni arribar al milió, però el 2021, tot i encara algunes restriccions, ja havia arribat pràcticament a 3,2 milions. Per a aquest any, la direcció espera superar els 5,3 milions de visitants. Paesa Entertainment Holding SL, la societat que agrupa els diferents negocis de PortAventura, ja és rendible, excepte el 2020, quan l'impacte del covid va rebaixar la facturació a tot just 39 milions i les pèrdues es van enfilar fins als 56 milions d'euros, segons el Registre Mercantil.

Cargando
No hay anuncios

Però l'any 2021 ja es va elevar la facturació quasi a 163, amb uns guanys de 8,8 milions. Unes xifres positives, però lluny, tot i això, del rècord del 2019, quan la xifra de negoci va pujar a 241,5 milions d'euros i el benefici net va ser de 41,3 milions d'euros.