Un estudi destaca el potencial de creixement i diversificació del sector audiovisual de les Illes

Es dediquen a aquesta activitat un total de 172 empreses i 1.194 treballadors afiliats a la Seguretat Social

Reus, Tur, Planas i Riera, en la presentació de l'estudi
Carles Tudurí
10/05/2019
2 min

PalmaDurant la fase de recuperació econòmica, el sector audiovisual ha experimentat un creixement de l'ocupació que duplica el de la resta del teixit productiu balear i s'ha mostrat com un dels més dinàmics, amb una dotació tecnològica per treballador molt superior a la mitjana de la nostra economia. Aquestes són algunes de les conclusions que s'extreuen de l'informe elaborat per la Fundació Impulsa Balears, a petició de l'Associació de Productores Audiovisuals de Balears (APAIB), que ha estat presentat aquest divendres a la seu de CAEB.

A la presentació de l'informe hi han assistit Aline Tur, presidenta de l'APAIB; Carmen Planas, presidenta de CAEB; Antoni Riera, director tècnic de la Fundació Impulsa Balears, i Jaume Reus, director de l'Institut d'Indústries Culturals (ICIB).

Riera ha destacat que aquest sector genera un valor afegit brut de 64,9 milions d'euros anuals, la qual cosa representa un 0,3% del valor afegit brut regional. La relació que el sector manté amb les denominades 'indústries creatives' obre, segons Antoni Riera, "un ampli ventall d'oportunitats per reconfigurar la seva actual proposta de valor interactuant amb altres activitats del teixit productiu relatives als serveis empresarials, el màrqueting, el disseny o la publicitat".

El sector està compost per 172 empreses i 1.194 treballadors afiliats a la Seguretat Social, fet que posa en evidència un elevat grau d'atomització, perquè prop de dos terços de les empreses no disposen d'assalariats (62,2%). En aquest context, la cooperació entre els agents del sector és, segons Riera, "clau per establir una visió estratègica conjunta que permeti millorar l'eficiència dels processos, incorporar òptimament les noves tecnologies i conformar, en darrer lloc, un teixit empresarial capaç de competir en un mercat audiovisual cada vegada més global".

Segons Riera, el sector ha après de la crisi, apostant per la diversificació i la cerca de nous formats i finestres per donar a conèixer els seus productes. També ha valorat d'una manera molt positiva l'especialització d'algunes empreses.

Les dades sobre l'ocupació confirmen, segons ha explicat Aline Tur, que "l'audiovisual és un motor d'ocupació altament especialitzat", i ha afegit que el sector ha d'anar més enllà, fent que aquesta ocupació sigui més estable, "per això necessitam una estratègia conjunta, del sector amb les institucions públiques, per enfortir-lo de manera que aquesta fortalesa es tradueixi en plantilles més estables, dins empreses productores que tinguin un horitzó clar, amb una estratègia a llarg termini".

Per això, l'APAIB reclama als dos actors importants que tenim en el nostre territori, l'Administració pública i la televisió autonòmica, "una regularitat i estabilitat en el calendari de contractacions i convocatòries públiques, de manera que això es pugui traduir en una estabilitat en les contractacions de personal".

Jaume Reus, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, ha remarcat el suport de l'ICIB al sector audiovisual, a través de línies de finançament i com a observatori privilegiat respecte de les indústries culturals. Ha anunciat una línia de 860.000 euros per a la projecció exterior del sector, a més d'unes ajudes a l'emprenedoria d'empreses culturals que suma prop de 700.000 euros.

stats