Banca

Les 'preferents' de Triodos confirmen el desastre i ja valen un 40% menys

El banc ètic reobre el mercat del controvertit producte que havia atrapat més de 7.000 clients a Espanya

Una oficina barcelonina de Triodos Bank.
05/07/2023
3 min

BarcelonaEl 5 de juliol del 2023 serà una data clau per als 46.500 afectats a Europa que van comprar preferents de Triodos Bank. És la data en què, tres anys i quatre mesos després, han tornat a cotitzar al mercat els CDA. Però això no ha estat una bona notícia: després de molta incertesa, els clients han comprovat que el valor de la seva inversió s'ha ensorrat.

Si en el moment de tancar-se el mercat, el març del 2020, aquest producte valia 84 euros, durant la jornada d'aquest dimecres s'han complert els temors dels afectats i els experts: els CDA es venien aquest dimecres a 50 euros, cosa que equival a una caiguda del 40%. En el cas hipotètic d'un inversor que hagués dedicat 25.000 euros a aquests CDA l'any 2020, després de tres anys sense poder accedir-hi avui s'ha trobat que la inversió valia només 15.000 euros.

El banc ètic col·locava aquest controvertit producte financer assegurant que no tenia cap risc, però el cert és que molts clients han vist en aquests anys (marcats per la crisi de la pandèmia, primer, i per la crisi de preus) els seus estalvis congelats: des del 2020 no tenien accés a una quantitat mitjana de 25.806 euros, que per al banc suposaven 1.200 milions d'euros de capital, perquè Triodos en va suspendre la cotització. Els denominats certificats de dipòsits per a accions eren un producte ideat i comercialitzat per no tenir un preu variable, cosa que evitava l’especulació i la negociació multilateral. Estava referenciat en el valor de les accions de Triodos, al voltant de 80 euros. Durant un temps va funcionar sense incidències, i el 2016 va arribar a donar una rendibilitat que arribava al 5%.

Les operacions que s'han tancat avui han estat molt escasses: en total s'ha mogut un milió d'euros, menys del 0,1% del capital total invertit en CDA, amb només 220 compravendes tancades. Els experts consultats expliquen que aquest escàs volum respon al fet que la majoria dels venedors volien un preu de més de 50 euros per CDA, però no han trobat compradors que els donessin aquest preu. Quan oferta i demanda no casen, l'operació no es porta a terme.

Mar Villanueva, portaveu de la Plataforma d'Afectats pels CDA, ha explicat a l'ARA que l'obertura del mercat "no és la solució". "Ja hem perdut més del 30% dels estalvis i creiem que el preu encara caurà més en les properes subhastes", ha lamentat. Villanueva ha recordat que si una cosa volien evitar els clients de Triodos "per raons ideològiques" era que el producte acabés amb un model de cotització a partir de subhastes com el que s'ha posat en marxa avui.

Triodos feia mesos que intentava resoldre un assumpte que havia compromès la imatge de l'entitat ètica d'origen neerlandès. Així, inicialment va intentar recomprar fins a 2.000 euros de CDA per client, a un preu de 59 euros el títol. Aquesta solució ja implicava que cada client havia d’assumir la pèrdua d’un 30% dels seus diners, però el regulador holandès no hi va donar l’autorització. A Espanya hi ha 7.000 afectats, la majoria d'ells a Catalunya.

Sentències contra el banc

En els darrers temps havien sovintejat les demandes contra el banc i ja s'estaven publicant diverses sentències. La primera resolució que donava la raó a un client a Catalunya era contundent, i afirmava que Triodos va modificar "les característiques essencials del producte contractat mutant de forma important la naturalesa d'aquest fins al punt de poder afirmar que estem davant d'un producte completament diferent de l'inicialment contractat i sobre el qual els demandants van ser informats". A més, considerava que el banc ètic "va defraudar les legítimes expectatives dels tenidors que van posar els seus diners en aquest producte sota la promesa que així s'evitava l'especulació amb els seus títols".

Òscar Serrano, advocat del Col·lectiu Ronda que ha gestionat desenes de casos d'afectats per aquest producte, explicava aquest dimecres que ja hi ha una cinquantena de sentències, amb un balanç global lleugerament favorable als clients. En qualsevol cas, Serrano apunta que cap audiència provincial ni el Tribunal Suprem han dictat encara una sola sentència de les denominades preferents de Triodos, per la qual cosa el periple judicial continua en la seva fase inicial.

stats