El president de Repsol diu que l'encariment del petroli pels atacs a l'Aràbia Saudita no beneficia ningú
Brufau presenta a la UB la Càtedra de Transició Energètica
BarcelonaEl president de Repsol, Antoni Brufau, ha assegurat aquest dimarts a Barcelona que l'encariment del petroli per l'atac a refineries de l'Aràbia Saudita "no beneficia ni Repsol ni ningú", perquè és una pujada de preu que no obeeix a motius econòmics.
Antoni Brufau s'ha mostrat confiat que el preu del petroli es podrà estabilitzar a curt termini. Respecte a l'impacte que pot tenir aquesta pujada de preus en els comptes de Repsol, el president de la petroliera espanyola s'ha limitat a comentar que "a llarg termini no va bé a ningú un preu del petroli que no respon als fonamentals del negoci".
Segons Brufau, després dels atemptats, amb la retallada de producció que comporten, és normal que els preus del cru pugin, però "després tornaran al seu lloc".
Antoni Brufau ha fet aquestes declaracions després de presentar a la Universitat de Barcelona la Càtedra Repsol de Transició Energètica. Una càtedra que liderarà el professor Mariano Marzo.
A l'inici de l'acte, mitja dotzena d'activistes d'Extinction Rebellion, el moviment que lidera la jove sueca Greta Thungberg, han desplegat una pancarta i han fet crits en contra de Repsol. Per a Antoni Brufau, aquesta protesta és una demostració de la necessitat d'aquesta càtedra, perquè "cal molta pedagogia" i molt "coneixement, tècnica i ciència" per encarar temes com la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. "Neutralitat tecnològica i coneixement científic són els punts clau", ha dit.
Brufau, a més, ha indicat que el problema s'ha d'abordar d'una manera global a tot el món, perquè si hi ha actuacions locals es pot produir una "fuga d'indústries", i si Europa deixa de generar emissions de CO2, les seves empreses poden anar a altres llocs on sí que en puguin emetre, com la Xina i l'Índia, on entre tots dos països es calcula que el 2050 generaran la meitat de les emissions mundials. A més, ha indicat que aquests països i d'altres de l'Àsia i l'Àfrica necessiten créixer i tenen dret a fer-ho.
El director de la càtedra, el professor Mariano Marzo, ha insistit en aquest factor. La càtedra vol que s'articuli com una xarxa en què participin investigadors de diferents centres. Segons ha dit Mariano Marzo, la millora de l'eficiència energètica i l'ús de les renovables no compensa l'augment d'emissions de CO2 que ve provocat pel mateix creixement demogràfic i el desenvolupament econòmic de molts països.
Per això, ha anunciat que gran part de la feina de la càtedra el primer any serà la investigació sobre la recuperació i reutilització del CO2. Mariano Marzo ha explicat que ja hi ha sistemes per capturar el CO2 i utilitzar-lo després en diferents aplicacions, però són molt cars. Per això, ha dit, cal que el CO2 tingui un preu a tot el món. Per arribar a l'economia circular i aconseguir que el CO2 passi de ser un residu a un recurs "cal valoritzar-lo", ha dit.
En l'acte hi ha participat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha defensat les polítiques mediambientals i el pla nacional per a la transició energètica, però també ha dit que entén els activistes que han convocat la vaga climàtica per al pròxim dia 27 i ha afirmat que la protesta que s'ha viscut al començament de l'acte és "un toc d'atenció".