El preu de l'electricitat: un altre contratemps per a la recuperació econòmica

PIMEM creu que els increments de preu tindran un afecte molt negatiu a curt termini

L'electricitat s'ha encarit un 98,5% durant el primer semestre d'enguany.
3 min

PalmaMalauradament, durant el darrer any, s'ha tornat molt freqüent veure notícies sobre la contínua pujada del preu de l'electricitat. De rècord en rècord, el preu ha anat escalant perillosament. El 12 d'agost es va batre el darrer quan va arribar a un preu mitjà de 115,83 euros /Mwh. Significava el quart dia consecutiu de rompre les xifres més altes i, a més, en plena onada de calor. De fet, aquell mateix dia, el sostre del preu va ser entre les 21 i les 22 h, quan arribà a 130 euros. El preu afecta a tothom, però qui també ha volgut pronunciar-s'hi ha estat PIMEM, que ha exclamat la seva preocupació per la despesa que hauran d'assumir les petites i mitjanes empreses. Aquest impacte, segons ha dit, pot tenir conseqüències importants.

"En el cas empresarial, el llum i el combustible és un bé de primera necessitat", explicava el president de PIMEM, Jordi Mora, fent esment que des de la patronal veuen aquesta pujada tan pronunciada com un fet molt preocupant a curt termini. Ha advertit que l'augment de preu no només tindrà una incidència alta als sectors que estan més directament vinculats al transport o a la indústria, sinó que tots en rebran les conseqüències. "Ens preocupa molt aquest impacte a curt termini i més en un any en què les dificultats econòmiques han estat enormes", assenyalava Mora.

Per la patronal, la solució seria moderar el preu a partir de la introducció d'energies renovables molt més barates. Ha instat a fer una transformació energètica "com més prest millor", perquè a curt termini, ha reiterat, l'impacte als comptes de les empreses serà molt gran. La situació temporal no acompanya, però també s'ha mostrat satisfet que s'haurà salvat la temporada turística. A més, les ajudes covid-19 dels 855 milions ja s'han començat a cobrar i està previst que durant la primera setmana de setembre es faci efectiu el pagament del gran gruix.

El preu de l'electricitat s'ha multiplicat per dos

L'electricitat s'ha encarit un 98,5% durant el primer semestre d'enguany. Aquesta pujada ha comportat un increment del 22,3% a les factures dels consumidors. Aquestes dades les recollia un estudi del Banc d'Espanya, en què també es detallava que el preu majorista ha pujat a tot Europa, però especialment a l'estat espanyol ha tingut una afectació més important que a altres països, com poden ser França o Alemanya. De fet, el mercat de l'electricitat es troba en un moment estrany, ja que el preu continua pujant malgrat que hi ha hagut un descens de la demanda i que l'avanç de les energies renovables és molt important. Abans de la pandèmia un 37,2% de l'electricitat que es generava a l'Estat venia de fonts renovables, i ara ja és d'un 51%.

S'ha de recordar que el sistema per establir el preu és també conflictiu. Cada dia, Red Eléctrica calcula quanta electricitat necessitarà tot l'Estat per a l'endemà. Llavors, segons la necessitat que hi ha per a cada hora, les diferents empreses productores ofereixen la seva energia a la xarxa elèctrica i aquesta la compra. No totes les energies tenen el mateix preu; les renovables, la hidroelèctrica o la nuclear tenen millor preu. El que passa és que, sovint, aquestes energies més barates no basten per cobrir les necessitats de tot l'Estat i s'ha de recórrer a l'energia generada amb gas natural, molt més cara perquè ve de fora. El problema del sistema arriba aquí, perquè per llei tota l'energia s'ha de comprar al preu de la més cara per a aquella hora.

stats