El preu de l'habitatge es dispara a tota la Unió Europea
El cost de comprar una casa puja un 4,9% l'últim trimestre del 2024 i els lloguers un 3,2%, la taxes més altes després de la covid

Brussel·lesEl preu de l'habitatge continua pujant arreu de la Unió Europea, sobretot durant els últims mesos. En l'últim trimestre de l'any passat, el cost de comprar una casa va pujar de mitjana 4,9% i el dels lloguers un 3,2% respecte al mateix període del 2023. I, en comparació amb els tres mesos anteriors, els preus van pujar un 0,8% i un 0,6%, segons les dades publicades aquest dimarts per l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat.
D'aquesta manera, la tendència ascendent del preu de l'habitatge es consolida i, fins i tot, s'accelera. Amb la pandèmia, el ritme es va frenar i fins va arribar a reduir-se. Tanmateix, a partir del tercer trimestre del 2023 va tornar a incrementar-se fins al dia d'avui, en què s'han registrat les taxes d'augment de preus més elevades des del coronavirus. Per exemple, els tres primers trimestres anteriors, els percentatges d'increment del cost de l'habitatge van ser de l'1,5%, 3% i 3,9%.
Un dels països de la UE que registra una de les taxes més elevades és Espanya i arriba a l'11,4% d'augment els últims tres mesos del 2024. Només el superen Bulgària (18,3%), Hongria (13%) i Portugal (11,6%), i és la gran economia del bloc europeu que assoleix un percentatge més elevat. A França els preus baixen un 1,9%, a Alemanya només pugen un 1,9% i a Itàlia creixen un 4,9% en comparació amb el 2023.
Del 2010 fins ara
En canvi, des del 2010 fins a l'últim trimestre de l'any passat la gran economia de la UE on han pujat més els preus de compra i lloguer d'habitatges és Alemanya, gairebé un 100% i més d'un 20%, respectivament. A França aquestes taxes es queden al voltant del 20% i a Espanya la compra d'habitatge supera el 20% i el dels lloguers queda per sobre del 10%. Pel que fa a Itàlia, els preus de la compra d'habitatge han baixat lleugerament, si bé els dels lloguers també s'acosten a un increment del 20%. Amb tot, cal tenir en compte que durant els anys de la crisi econòmica, sobretot del 2011 fins a principis del 2015, i durant la pandèmia de la covid, els preus en general van baixar o es van mantenir estables.
En aquest context, la Comissió Europea ha obert la porta a proposar una nova regulació per facilitar l'accés a l'habitatge als europeus i per primera vegada Ursula von der Leyen ha nomenat un comissari d'Habitatge. Tot i que en aquest sector la majoria de competències són estatals o regionals, Brussel·les ha assenyalat la possibilitat de destinar fons europeus a garantir el dret a l'habitatge arreu del bloc i a l'augment del parc de pisos i cases socials.