Preus

Els preus es frenen per Nadal i la inflació tanca a zero un any convuls

La subjacent cau fins al 3,8%, la taxa més baixa des del març de l'any passat

Supermercats
29/12/2023
3 min

BarcelonaTot i que l'any 2023 el recordarem com un dels més feixucs pel que fa a l'encariment del preu de la vida, el tancament anual de l'IPC dona ales a l'optimisme de cara al curs vinent. El bon comportament de l'alimentació i l'energia durant l'últim mes de l'any ha arrossegat els preus a la baixa i l'IPC (l'indicador que mesura l'evolució del cost de la vida) avançat del mes de desembre, publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), registra una inflació anual del 3,1% al desembre, una dècima menys que l'anual del novembre.

Amb tot, els preus no s'han mogut entre novembre i desembre, amb una variació mensual del 0% durant les setmanes nadalenques. Els preus, per tant, acaben el 2023 seguint la tendència a la baixa, motivada principalment per certa estabilitat en els aliments en comparació amb l'augment dràstic del desembre del 2022 i una energia més barata que fa un any. El novembre ja va ser el primer mes des del gener en què la variació mensual dels preus va anar a la baixa a Catalunya, amb una caiguda del 0,4% entre octubre i novembre.

També destaca la forta caiguda de la inflació subjacent, la que no té en compte els aliments frescos ni l'energia. Comparada amb el desembre de l'any passat, ha augmentat un 3,8%, set dècimes menys que l'anual del mes de novembre, quan va registrar un 4,5%. Amb tot, ha pujat un 0,2% en relació amb el mes passat. Són les xifres avançades que publica l'INE del mes de desembre, però caldrà esperar a mitjans de gener per saber les definitives.

Evolució anual de l'IPC
En percentatge
Variació mensual de l'IPC
Índex general en percentatge

Tendència a la baixa per al 2024

Segons el conseller executiu de l'Associació Espanyola d'Assessors i Planificadors Financers (EFPA), Josep Soler, les dades avançades de l'IPC de finals d'any brinden "molt bones notícies" i reflecteixen, segons l'expert, "l'èxit de la política monetària a escala europea i també d'algunes mesures fiscals que s'han fet a Espanya", detalla. Alhora, també remarca la caiguda del preu de l'energia d'aquest últim mes, que assegura que "ha ajudat molt".

En paraules de Soler, doncs, aquestes xifres "consoliden la tendència de moderació de la inflació de cara al 2024, i confirma que es veu més a prop la reducció dels tipus d'interès, que és més probable que es doni si la inflació és baixa", explica. "Totes les perspectives són que la inflació mantindrà aquesta tendència a la baixa, i cal tenir present que aquest fre a la inflació s'ha produït sense afectar massa l'activitat econòmica, ho hem superat creant ocupació i amb un creixement baix però sostingut", diu el conseller executiu de l'EFPA.

Pel que fa a la inflació subjacent, "cal recordar que sempre va una mica endarrerida respecte de la general, però és molt positiva la gran rebaixa de set dècimes respecte del mes anterior", apunta Soler.

Caiguda de tipus

La inflació moderada dona ales per pensar que "el 2024 es començaran a veure caigudes de tipus per part del BCE, i la prova és la caiguda de l'Euríbor de finals d'any –l'índex que regula el preu del deute ha tancat molt per sota del 4%, fet que dona un respir als hipotecats–, que es basa en les expectatives dels inversors", explica Josep Soler.

Alhora, per a Soler les bones notícies van més enllà: "Un cop superat el drama de la inflació, per fi podrem tornar a posar la mirada als temes més estructurals i importants que ara teníem en segon pla, com la baixa productivitat del país, un atur estructural excessiu, la necessitat de reduir el dèficit públic, frenar el sobreendeutament estatal, etcètera", defensa el conseller executiu de l'EFPA.

stats