Els preus es moderen al juliol i cauen un 0,7% respecte al juny
BarcelonaEls preus de béns i serveis de consum van caure al juliol. Després de quatre mesos de pujades, l'índex de preus al consum (IPC) a Espanya va retrocedir un 0,7% en comparació amb el juny, la primera davallada des del febrer passat, segons dades avançades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
El retrocés es deu, sobretot, a la caiguda del cost de l'electricitat, que el juny passat va augmentar notablement i que, en canvi, es va moderar durant bona part d'aquest mes, malgrat les fortes pujades dels últims dies. A l'altre extrem, però, l'INE destaca l'encariment del gas i dels serveis d'allotjament com dos dels elements que més han pujat de preu en el cistell de la compra de les famílies.
Tanmateix, en comparació amb el mateix mes del 2020, la pujada de l'IPC al juliol va ser del 2,9%, dues dècimes més que la taxa interanual registrada al juny. Aquest increment es deu al que els economistes anomenen efecte base, és a dir, l'increment és molt gran perquè els preus del juny estaven en nivells molt baixos per culpa dels confinaments, que van frenar molt el consum de les famílies. En aquest sentit, cal tenir en compte que entre el març i el desembre del 2020 els preus de consum van estar sempre per sota dels d'un any abans.
Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els preus de l'energia o d'aliments no elaborats –molt volàtils–, va augmentar un 0,6% respecte a un any enrere, quatre dècimes més que la taxa del juny.
Pressió inflacionària temporal
La inflació –és a dir, el creixement dels preus– és un dels indicadors econòmics més destacats en el procés de sortida de la crisi derivada de la pandèmia. A escala europea i global, la recuperació de l'activitat econòmica està afegint pressió a l'alça als preus, però els bancs centrals, que són els organismes encarregats d'evitar espirals inflacionistes, consideren que aquests increments són temporals.
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, creu que en el que queda d'any es registraran increments dels preus per culpa de la creixent demanda, que pot provocar colls d'ampolla en algunes indústries, ja que els proveïdors de primeres matèries i béns intermedis no poden produir prou ràpid per satisfer de cop totes les comandes. Això provoca que alguns sectors pateixin escassetat momentània d'alguns productes, com per exemple els microxips en l'automoció, que van obligar fins i tot a aturar diversos dies la producció de la planta de Seat a Martorell.