Economia02/09/2019

La producció a les fàbriques espanyoles registra el nivell més baix des del 2013

L'escenari, atribuït a la guerra comercial i al Brexit, és similar arreu d'Europa

Paula Clemente
i Paula Clemente

BarcelonaLa producció a les fàbriques espanyoles ha registrat, aquest agost, la davallada més gran des de la primavera del 2013. L'activitat del sector acumula, així, tres mesos consecutius de contracció, després que l'índex de gerents de compres (PMI) s'hagi situat en 48,8 punts, davant dels 48,2 del mes anterior. L'indicador, que elabora l'empresa nord-americana d'estudis analítics IHS Markit, enquesta a 400 fabricants del país en qüestió i resol amb una xifra entre el 0 i el 100.

Les dades compartides aquest dimarts, que situen Espanya per sota del 50, indiquen que el sector de la fabricació percep una disminució general del bon estat de la indústria. A més, segons la companyia, a això s'hi suma que la preocupació respecte a la producció futura ha fet créixer la pressió a la baixa de l'ocupació. De fet, les dades registren que el nivell d'ocupació s'ha reduït per quart més consecutiu a l'agost, tot i que al ritme més dèbil des del maig passat.

Cargando
No hay anuncios

L'escenari no és diferent de la resta d'Europa. "Els preus estan baixant a mesura que les empreses ofereixen descomptes davant d'una demanda decebedorament dèbil", explica Chris Williamson, economista i cap de negocis a IHS Markit. Això, afegeix, està provocant que es redueixi la dotació de personal, que cau al ritme més fort observat els últims sis anys. "Les empreses opten per reduir els costos davant un entorn comercial incert", assenyala.

Segons l'informe publicat aquest dilluns, en països com Alemanya o Itàlia, i fins a 19 nacions de l'eurozona, s'ha identificat una contracció de l'activitat. "Un marcat deteriorament de l'optimisme sobre l'any vinent suggereix que les companyies esperen que les coses vagin cap a pitjor", ha augurat Williamson.

Cargando
No hay anuncios

La davallada s'ha atribut, un cop més, a la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Pel que fa al Regne Unit –que també registra la pitjor caiguda de l'activitat manufacturera en set anys–, a aquesta lectura s'hi ha sumat el Brexit. Segons l'entitat a càrrec de recopilar les dades la incidència en el rendiment de la fabricació britànica ve donada pels "elevats nivells d'incertesa al voltant de la política i l'economia, tant a mercats domèstics com mundials".