El producte local menorquí es retroba amb la fira Arrels
L’organització redueix el format per adaptar-se a la normativa covid i es trasllada al parc del Freginal de Maó, a l'aire lliure
CiutadellaEl producte local i gastronòmic de Menorca recupera aquest cap de setmana el seu espai amb la celebració de la fira Arrels 2021. Una edició especial perquè arriba després de la suspensió del certamen del 2020, i que s'havia consolidat com a referent dels emprenedors alimentaris illencs. El parc del Freginal de Maó acollirà aquest any la fira Arrels de manera puntual, ja que sempre s'ha duit a terme al recinte firal de la ciutat.
A la fira hi haurà més de 10 activitats gastronòmiques, 26 productors locals, un espai habilitat per menjar i beure i música en directe. Un muntatge reduït amb la intenció de recuperar sensacions, però conscients que la situació de pandèmia ha impossibilitat tornar al format original. A més, hi haurà demostracions de cuina, tastos guiats i xerrades de la mà de reconeguts xefs amb estrelles Michelin. L'entrada serà lliure i totes les activitats, gratuïtes.
La fira Arrels sempre s'ha distribuït en tres espais: Aula de Cuina, Aula de Tast i Aula Infantil. La covid-19 ha impedit que els més petits de la casa gaudissin de la seva fira particular. De tota manera, els assistents podran presenciar demostracions de cuina en directe, com un taller de cuina amb caragols de la mà del cuiner Joan Bagur (restaurant Rels, Ciutadella) i l'empresa Es Caragol de Menorca. Un altre taller de cuina interessant és el que impartirà el cuiner Richard Tejada (restaurant Alma Salada de l'hotel rural Son Granot), una demostració del xef Víctor Bayo i l'empresa Bolets de Menorca, així com un taller de Sílvia Anglada (restaurant Es Tast de na Sílvia, Ciutadella) entorn de la cooperació i els aliments locals.
Però, sens dubte, els plats forts estaran protagonitzats per dos convidats de luxe. Per una banda, el xef amb una estrella Michelin Artur Martínez (restaurant Aürt, Barcelona) es desplaça a Menorca per oferir un taller sota el títol 'Alta cuina i patrimoni agroalimentari'. Martínez no serà l'únic cuiner amb el màxim reconeixement culinari perquè Carme Ruscalleda durà a terme una conferència amb el títol 'Som hereus d'una cultura culinària gurmet, divertida, sana, estima-la i practica-la'. Amb aquesta posada a escena, l'única xef dona amb set estrelles Michelin de tot el món, pretén reflexionar sobre l'entorn i les eines culinàries existents a Menorca per crear una gastronomia d'alta qualitat.
A més de les demostracions culinàries, també s'oferiran tastos guiats a càrrec dels productors participants en la fira. Es podrà assistir a un tast d'aliments de producció ecològica, un tast de vins de la terra i formatges, còctels i aperitius de la cultura menorquina amb Gin Xoriguer, vins amb embotits o cerveses artesanes Graham Pearce i formatge.
"El Consell creu en el producte local"
El conseller d'Economia i Territori de Menorca, Josep Pastrana, s'ha mostrat il·lusionat per reprendre la fira després de l'aturada obligada per la pandèmia. El Consell ha fet una selecció dels productors participants per tal d'assolir una representació de la diversitat dels aliments del sector primari i artesanal de l'illa: "Hi haurà de tot, des de vi, formatge, oli i producte ecològic fins a carn menorquina o rebosteria". I afegeix: "És una manera de promocionar el nostre producte local i som conscients que el fet de fer la fira en setembre servirà per oferir una activitat més als turistes i contribuir a la desestacionalització".
Pastrana recorda que per complir amb la normativa sanitària no hi haurà tastos en els expositors ni l'espai per al públic infantil, però sí que ha destacat la presència d'Artur Martínez i Carme Ruscalleda: "Carme és una eminència de la gastronomia i és fantàstic poder comptar amb ella, perquè el seu renom internacional aporta un plus més a la fira".
Per últim, el conseller ha emfatitzat la rellevància que ha pres el producte local en temps de pandèmia: "Durant els últims mesos s'ha disparat el consum del producte fet a l'illa i el que pretenem és donar-li un impuls i visibilitat". També ha assegurat que el Consell "creu" en aquesta línia estratègica: "No és l'única acció, promovem la revista 'Oliaigu', recentment hem rebut un premi per part de l'Institut de la Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) a un documental sobre la cuina menorquina ('A food and Love story') i l'any que ve serem seu de la Regió Gastronòmica Europea".
Per la seva banda, els productors també afronten Arrels 2021 en un dels millors moments, quant a percepció de la ciutadania, del producte local. Sergio Riudavets és el propietari del lloc de Santo Domingo (Sant Lluís) i la seva activitat és la producció ecològica de fruites i verdures de temporada. Es tracta d'un projecte basat 100% en la sostenibilitat: "Quan hi vam entrar no teníem ni xarxa elèctrica, però vam optar per les energies renovables. Funcionam amb plaques solars, n'estam orgullosos i ha estat un encert".
Considera que el més important és recuperar la fira, tot i que creu que no hi anirà el mateix volum de visitants que en edicions anteriors, que es varen tancar amb una mitjana de 4.500 persones. Malgrat això, Riudavets destaca: "Arrels és cabdal per donar-te a conèixer i crear nous clients", un aspecte que, per cert, va créixer en els mesos més durs de la pandèmia. "El confinament va disparar les vendes, a més d'aconseguir el doble de clients que mantenim avui dia", diu.
La producció d'aliments ecològics no dona per abastir part dels restaurants o supermercats de Menorca, i aquest és un hàndicap respecte dels productes que entren de fora de l'illa. En qualsevol cas, Sergio Riudavets recorda que comprar les referències locals és "donar valor a l'illa" i destaca la tendència a l'alça de la demanda: "No disposam de grans extensions, la més gran té tres hectàrees. Només hi ha una altra empresa que es dedica al conreu ecològic i ens ajudam mútuament".