La crisi de preus

La pujada de l'IVA al rebut de la llum torna a impulsar a l'alça la inflació

La inflació subjacent gairebé s'anivella amb l'IPC general el mes de març

La pujada del preu de l’electricitat la notaran els usuaris en el rebut de la llum del mes d’agost.
3 min

BarcelonaEls preus tornen a augmentar a Espanya, sobretot per l'encariment de l'electricitat arran de l'increment de l'IVA que ha entrat en vigor aquest mes. Així, l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida de les famílies) ha crescut aquest mes un 3,2% en comparació amb un any enrere, una taxa superior al 2,8% registrat al febrer al conjunt de l'Estat, segons un primer avançament de les dades publicat aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Evolució dels preus de béns i serveis de consum
Índex en què 100=gener 2020

Així doncs, la taxa anual d'inflació a Espanya torna a superar el 3%, encara lluny del 2% que el Banc Central Europeu considera com a objectiu a assolir a llarg termini. En comparació amb el mes anterior, l'IPC s'ha incrementat un notable 0,8%.

La pujada es deu especialment a la decisió del govern espanyol de posar fi, a partir de l'1 de març passat, a la rebaixa de l'IVA sobre el rebut de la llum que havia aprovat l'estiu del 2021 justament per alleugerir el cost de l'energia a les famílies en un moment en què la inflació començava a pujar. En aquell moment, l'IVA de l'electricitat va passar del 21% al 10%.

Creixement dels preus a Espanya
Taxa de variació interanual de l’IPC i de l'IPC subjacent. Dades mensuals

Amb l'inici de la invasió russa d'Ucraïna el febrer del 2022, el cost de la vida es va disparar encara més, sobretot el preu de l'energia, com ara l'electricitat i el gas. Davant d'això, l'executiu de Pedro Sánchez va aprovar un nou paquet de mesures per pal·liar els efectes de la inflació i va tornar a retallar l'IVA de l'electricitat, en aquesta ocasió fins al 5%. Amb la normalització dels preus i la moderació de les pujades de l'IPC de l'últim any, el govern va optar per no allargar més la mesura i retornar l'impost al seu nivell habitual del 21%.

Cal tenir en compte, a més, que aquest increment de l'IVA arriba en un moment en què el preu de l'energia torna a pujar a causa de l'encariment del petroli, fruit de les tensions geopolítiques al Pròxim Orient, sobretot els atacs de les milícies houthis del Iemen a vaixells que transiten pel mar Roig. Aquest augment del cost del cru ja va tenir impacte sobre l'IPC al febrer, quan els combustibles van ser l'element que més va pujar de preu. Segons l'INE, aquest març també s'han encarit.

A l'altre cantó de la balança, l'alimentació i les begudes no alcohòliques són els elements que més han empès a la baixa l'IPC, però no han pogut compensar l'encariment de l'electricitat. Les dades definitives de l'IPC del març es publicaran el 12 d'abril, quan l'INE donarà més detalls de quines partides del cistell de la compra s'han encarit o abaratit i també facilitarà les xifres per comunitats autònomes.

L'IPC subjacent continua moderant-se

L'IPC subjacent, que no inclou ni l'energia ni els aliments frescos –més volàtils–, tancarà el març amb una pujada del 3,3% respecte al mateix mes del 2022. De fet, l'IPC subjacent va tocar sostre el febrer del 2023, quan va arribar a una taxa interanual del 7,6%. Des d'aleshores s'ha anat moderant fins a situar-se pràcticament als mateixos nivells que l'IPC generalista.

L'indicador subjacent és un dels que més tenen en compte els bancs centrals per decidir si cal retocar els tipus d'interès, l'eina que utilitzen per frenar la inflació. Precisament, el fet que l'IPC subjacent es mantingués en nivells molt superiors als de l'IPC normal –no només a Espanya, sinó a tota la zona euro– era una de les raons que, fins ara, havia utilitzat el Banc Central Europeu per mantenir sense canvis el preu del diner. Ara bé, és possible que la frenada de l'últim any sigui un argument més per a la institució monetària per tornar a retallar el cost del crèdit, una decisió que previsiblement arribarà aquest estiu, segons va deixar entreveure la presidenta del BCE, Christine Lagarde.

stats