Què ha passat amb el Banco Popular?

Ha estat la primera entitat intervinguda per les autoritats europees i ara el Santander la compra per un preu simbòlic d'un euro

Una oficina del Banco Popular a Madrid.
Júlia Manresa
07/06/2017
2 min
Regala aquest article

Madrid1. Quin ha estat el problema del Banco Popular?

No va demanar ajudes per comprar el Pastor ni va traspassar els actius tòxics a la Sareb, el banc dolent, i per això arrossega 37.000 milions d’actius dubtosos després d’una mala política comercial. Amb aquesta situació, el Popular va preferir anar fent ampliacions de capital (gairebé mig centenar), que han diluït el valor de la seva acció.

2. Per què ha hagut de ser absorbit i no ha pogut fer front a una altra ampliació?

Perquè ampliar capital ja no era suficient perquè es pogués sostenir per si sol, com apuntava el Banc Central Europeu i el Mecanisme Únic de Resolució (MUR), que, a més de declarar-lo inviable, van detectar que les pèrdues de l’entitat podien arribar als 8.300 milions.

3. Ha estat intervingut per les autoritats europees?

Sí, en un procés fins ara inèdit. Després que el BCE decretés que “estava en fallida” el MUR va intervenir i va obrir un procés de subhasta (tot això en els últims dos dies) en què, sense cap mena d’ajut públic, s’ha acabat atorgant al Banco Santander per un euro.

4. Per què per un euro?

És un preu simbòlic. Un cop decretada la intervenció el Santander se l’ha quedat en una operació gairebé forçada que implica ampliar 7.000 milions de capital per absorbir els passius de Popular i fer front a la reestructuració. Això implica que els accionistes i bonistes del Popular són els grans perjudicats i perden tota la inversió.

5. Quina diferència hi ha entre el rescat del Monte dei Paschi i el cas del Popular?

Si Itàlia no volia deixar caure el banc més antic del món no tenia més remei que rescatar -lo amb diners públics perquè cap de les altres entitats podria fer com el Santander en el cas espanyol. Itàlia, per motius polítics, va aconseguir convèncer Europa per aplicar una “recapitalització preventiva”, l’excepció a la normativa que impedeix les ajudes d’estat.

6. Què passa a partir d'ara?

Des d'avui mateix, Banco Santander és propietari de tot el que tenia el Popular, tant les accions com els instruments de capital com els passius. Des del compte de Twitter del Santander s'ha donat ja la benvinguda als clients del Popular. Els dipòsits queden garantits, però els accionistes perden tota la inversió.

stats