En quins casos et poden apujar el lloguer?
El govern espanyol aprova una pròrroga extraordinària de 6 mesos dels contractes que finalitzen
MADRIDEl nou paquet anticrisi que aquest dimarts ha aprovat el govern espanyol inclou també mesures destinades a l'habitatge. De fet, aquest ha estat un dels esculls de la negociació entre el PSOE i Unides Podem. Finalment, s'han aprovat dues mesures que busquen contenir els preus dels lloguers en un moment en què la inflació continua disparada. Malgrat que cal veure la lletra petita de les mesures un cop es publiquin al Butlletí Oficial de l'Estat, aquestes en són les claus principals:
Què vol dir limitar el lloguer un 2% amb l'actualització de l'IPC?
La majoria de contractes de lloguer que es firmen a Espanya estan vinculats a l'IPC mensual (inflació). Això vol dir que quan toca l'actualització anual de la renda, és a dir, la revisió del preu del lloguer, puja o baixa segons l'IPC. Els últims anys, com que la inflació ha estat inexistent, molts propietaris han decidit no tocar el preu (ni tan sols quan la inflació era negativa).
Però les alarmes s'han disparat arran de l'alça dels preus. Un IPC com el del mes de juliol passat (10,8%) hauria comportat que els llogaters amb contractes indexats a la inflació observessin aquest mateix increment en cas que els toqués actualitzar la renda a l'agost. Davant d'això, el govern va decidir limitar aquestes revisions anuals i vincular-les a l'índex de garantia de competitivitat (un indicador que també pot servir per referenciar els lloguers i que se situa al 2%). D'aquesta manera, es prohibeix als propietaris augmentar el lloguer més d'un 2% quan toca actualitzar la renda. Aquesta mesura durarà tot el 2023.
Quan s'afegeix l'increment?
La normativa fixa que el propietari ha de comunicar per escrit que vol actualitzar el lloguer i l'obligació d'aquest pagament comença el mes següent de la comunicació. En cap cas té caràcter retroactiu.
Els experts consultats asseguren que no es poden acumular les actualitzacions de diferents anys i sostenen que amb la limitació al 2% les actualitzacions dels lloguers no poden créixer per sobre d'aquesta quantitat.
Quins contractes afecta?
Fins ara, la limitació del 2% només afectava les actualitzacions anuals dels lloguers. El problema arribava quan tocava renovar el contracte. És a dir, quan s'acaben (després de cinc o set anys de vigència), els propietaris poden augmentar lliurement la renda. De fet, això és el que ha passat fins ara, segons han denunciat les organitzacions pel dret a l'habitatge, i multitud de famílies han vist com se'ls disparava el lloguer.
Què ha fet ara el govern per evitar-ho?
El nou pla anticrisi incorpora la possibilitat que els llogaters a qui els toqui renovar el contracte puguin demanar una pròrroga extraordinària de sis mesos amb el mateix preu (una eina que ja es va utilitzar durant la pandèmia). La mesura estarà en vigor fins al 30 de juny i, per tant, afectarà aquells contractes que s'hagin de renovar entre l'1 de gener i el 30 de juny del 2023.
Perquè la pròrroga entri en funcionament, el llogater l'haurà de sol·licitar al propietari. Aquest estarà obligat a acceptar-la sempre que no pacti un nou contracte amb l'inquilí o li comuniqui (dins el termini i en la forma escaient) que necessita l'habitatge per viure-hi de manera permanent o per destinar-lo a algun familiar.
Amb quines condicions es fa la pròrroga?
Com a norma general, aquesta pròrroga de sis mesos obligarà els propietaris a renovar el contracte en els mateixos termes i condicions (però els experts avisen que cal tenir en compte les clàusules de cada contracte). Això vol dir que si al contracte no s'incorporen les despeses de la comunitat, a la pròrroga de sis mesos tampoc. O que si el llogater paga el dia 5 de cada mes, ho haurà de fer de la mateixa manera.
El dubte està en el preu del lloguer. Malgrat que es pot associar la pròrroga a una congelació, això no és ben bé així, o no de facto. Si el llogater demana una pròrroga en el lloguer, però el propietari no l'accepta, aquest podria augmentar-li com a màxim un 2% la renda. D'aquesta manera, si bé s'evita el que passava fins ara (augments abusius a l'hora de renovar el contracte), tampoc es congela com a tal el preu del lloguer, sinó que encara podria augmentar un 2%.
A més, tampoc afecta els preus dels habitatges que entren per primer cop al mercat o que es firmen per primera vegada. En aquest cas, el propietari continua marcant el lloguer.
Puc arribar a un acord per congelar la renda?
Sí. De fet, l'acord entre les parts sempre passa al davant. És a dir, si el llogater demana aquesta pròrroga i, alhora, mantenir el mateix preu i el propietari ho accepta, les condicions es queden del tot igual i, per tant, l'inquilí no veurà augmentar la renda mensual.