Montoro proposa ara prohibir les amnisties fiscals
El ministre d'Hisenda amenaça el PSOE revelant que alguns dels que s'hi van acollir eren dirigents socialistes
Santander / MadridDifícilment el govern espanyol pot realitzar un gir més sorprenent en relació amb l’amnistia fiscal que el que ha protagonitzat aquest dimecres Cristóbal Montoro al Congrés de Diputats: el ministre d’Hisenda ha anunciat que proposarà prohibir per llei noves regularitzacions fiscals com la que l’executiu del PP va impulsar el 2012.
Així ho ha afirmat durant la seva compareixença a la cambra per donar explicacions sobre l’anul·lació de l’amnistia fiscal portada a terme pel Tribunal Constitucional. "Hi ha un consens molt ampli en contra del fet que hi hagi noves regularitzacions extraordinàries com les que hi ha hagut a Espanya en les últimes dècades", ha dit, per afegir: "Per això els proposo modificar la llei general tributària perquè fins i tot arribem a prohibir expressament noves regularitzacions".
L’anunci ha arribat després d'una llarga jornada de contorsionisme dialèctic del govern de Mariano Rajoy per defensar l’amnistia fiscal malgrat que el Tribunal Constitucional la declarés anticonstitucional. Tant el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com el seu ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, han defensat la "legalitat" de l’amnistia fiscal que va tirar endavant el seu executiu l’any 2012. Rajoy ho va dir al ple, en resposta a la pregunta de la diputada Margarita Robles, i va afirmar que no valora "ni aquesta sentència ni cap altra". El president espanyol també va recordar que "la sentència no produirà cap efecte i, per tant, les actuacions realitzades que són fermes ja no es podran revisar".
Però, per defensar-se dels socialistes, més tard el ministre d’Hisenda ha etzibat que, mentre que del PP només s’hi va acollir un dirigent, més d’un dirigent socialista es va acollir a l’amnistia, un argument que ha provocat crítiques dels socialistes i de Ciutadans. El portaveu del partit taronja al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha atacat el ministre d’Hisenda per fer servir l’amnistia fiscal per "intimidar" altres partits com el PSOE, després de sentir l’atac que havia realitzat el ministre.
"No hi ha un país democràtic normal on un ministre d’Hisenda faci servir els coneixements derivats del càrrec per intimidar altres partits o, ni tan sols, fer-ne broma", ha assegurat Girauta, que després ha apuntat que és "probable" que la seva formació doni suport a una reprovació a Montoro perquè és "molt reprovable".
Una amnistia per crear ocupació
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, també ha hagut de respondre a tres preguntes més dels grups sobre l’amnistia fiscal, i s'ha negat en reiterades ocasions a dimitir per la sentència del TC. "Com més s’aixequi a demanar la meva dimissió, menys puc marxar", ha respost Montoro al PSOE, abans de considerar "obsessiva" la fixació dels socialistes amb la seva dimissió. En la mateixa línia que Rajoy, Montoro ha argumentat que la sentència és una "desqualificació de la forma".
El ministre d’Hisenda, però, ha afegit que aplicar aquesta regularització –que va permetre als evasors fiscals reintroduir els diners al sistema de manera legal i pràcticament sense pagar impostos i cap sanció– no va ser una mesura "del seu gust", però que va servir perquè "ara hi hagi creixement econòmic i creació d’ocupació". "Els que estaven evitant la hisenda pública ara estan contribuint a l’IRPF i a l’impost de patrimoni", ha remarcat Montoro.
Un altre dels col·lectius que ha reprovat sempre l’amnistia fiscal de Montoro és el sindicat de tècnics i inspectors d’Hisenda, Gestha, que avui mateix ha fet públic que com a mínim un 11,5% dels acollits a l’amnistia han continuat defraudant un cop regularitzada la seva situació. Aquestes xifres surten a la llum després que l’Agència Tributària hagi detectat que a 3.413 persones que van ser inspeccionades després d’acollir-se a l’amnistia se’ls va descobrir un deute impagat de 238 milions d’euros, el que suposa un deute mitjà de 69.733 euros.
Per a Gestha, aquesta és la prova evident que les amnisties fiscals són "molt poc eficaces per modificar l’actitud de l’evasor" i, a més, els posicionen com un grup de contribuents amb risc extrem de continuar defraudant.
Els tècnics ressalten que la recaptació de la mesura va ser només de 1.191 milions d’euros, la meitat del que va preveure aleshores Montoro, i que va afectar principalment, els anys 2008 a 2010, menys d’un 3% de l’evasió total de l'Estat en aquest període.